Agenda archief

Op deze pagina vindt u de agenda van Nepomuk, met lezingen, bijeenkomsten en exposities.

Zondag 30 december 2018
00:00 uur

JAARPROGRAMMA 2018

De allerbeste wensen voor 2018.

Het bestuur is er in geslaagd een interessant jaarprogramma 2018 samen te stellen.

Zie ook jaarprogramma 2018 elders op deze site, klik op

jaarprogramma 2018/

 

Maandag 17 december 2018
Nepomukkapel
20:00 uur

Wonderen in het zonlicht

Beste leden, wij nodigen u uit voor de lezing van Hans van den Broek uit Deurne op maandag 17 december op 20.00 uur in de nepomukkapel

 “Wonderen in het Zonlicht”

Dokter Hans van den Broek(*DenBosch1949) houdt zich al 25 jaar bezig met de plaatselijke geschiedenis van de geneeskunde.

In de lezing en zijn boek “Wonderen in het Zonlicht” worden door hem de raakvlakken tussen de geneeskunde en de vele wonderen uit de periode 1300 tot 1750 beschreven.

Hans bestudeerde  ruim 2500 wonderen, ofwel mirakels, die waren beschreven in de plaatsen Aerle-Rixtel, Amersfoort, Arnhem, Bolsward, Boxmeer, Brugge, Delft, Dordrecht, Halle, Handel, ’s-Hertogenbosch, Kevelaer, Maastricht, Niervaert, Ommel, Rhenen, Stiphout en Scherpenheuvel. Vervolgens hield hij hun medische inhoud tegen het licht. In deze mirakelverhalen bleken veel medische wetenswaardigheden en eigenaardigheden verborgen. Nadat hij alle overeenkomende wonderen naast elkaar had gelegd en vergeleken rolden onverwacht vele fraaie medische vondsten uit die gegevens.
Ze worden met relativerende humor voor het voetlicht gebracht.


Het boek “Wonderen in het zonlicht”
Lees de verhalen over genezingen van krankzinnigen die door de duivel bezeten zijn en waarbij de duivel al dan niet succesvol verdreven wordt. Of bekijk de meer dan honderd kinderen die vanaf de geboorte lam zijn en toch weer gaan lopen. Maak mee dat blinde kinderen weer gaan zien of dat mensen hun ontwrichtte heup zelf in de kom zetten.

De wonderverhalen blijken een ware goudmijn voor de verklaring van voor ons aanvankelijk onduidelijke medische verschijnselen. Daarnaast krijgt U een goede indruk van de gang van zaken rond een bedevaart en de vele ingrijpende beloftes die onze doodzieke voorouders in hun bodemloze wanhoop aan de aanbeden heiligen deden. Die beloftes varieerden van het doen van bedevaarten met als enige voedsel water en brood tot het schenken van kostbare afgietsels van genezen lichaamsdelen in zilver of kaarsenwas.(ex-voto’s)
Tussen alle wonderen door komen onverwachte juweeltjes aan vergeten kennis boven water over eieren, kaarsen, het vernoemen van kinderen naar een Heilige en het verschijnsel wisselkind.

Tot ziens op maandag 17 december op deze bijzondere lezing, een mooie afsluiting van ons verenigingsjaar 2018.

Woensdag 21 november 2018
Nepomukkapel
20:00 uur

Presentatie van voorwerpen met verhalen uit de WO II