Agenda

Op deze pagina vindt u de agenda van Nepomuk, met lezingen, bijeenkomsten en exposities.

Zaterdag 25 augustus 2018
Nepomukkapel Boxmeer en andere locaties
11:00 uur

Expositie Kunst van het Geloven

 Fascinerende zesde editie Kunst van het Geloven


zaterdag 25 augustus tot en met zondag 9 september  in 3 weekenden


Voor de zesde keer openen enkele kapellen in de gemeente Boxmeer hun deuren voor kunst en publiek. In de Mariakapel in Holthees, de Antonius- en Nicolaaskapel in Groeningen, Het Kloosterhuis en de St. Janstoren in Sambeek, de Nepomukkapel in Boxmeer en het Koningskerkje in Vierlingsbeek is opnieuw een fascinerende, soms ontroerende en verstillende, soms confronterende verzameling hedendaagse kunstwerken te zien binnen een prachtige ambiance van deze vaak al eeuwenoude gebouwen.


Op 24 augustus wordt de expositie officieel om 19.30 geopend door Marijke Cieraad art-curator en visual artist, in de kloostertuin van Het Kloosterhuis in Sambeek. De opening wordt muzikaal opgeluisterd door de 4e Hoedanigheid.


De expositie is aansluitend in het weekend van 25 en 26 augustus, van 1 en 2 september en van 8 en 9 september te zien, steeds van 11.00 tot 17.00 uur.

Tevens is er een mooie fietsroute beschikbaar, die het publiek langs landelijke dreven naar de verschillende locaties leidt.


De tweejaarlijkse Manifestatie “Kunst van het Geloven” wordt georganiseerd door de Stichting Kunst van het Geloven in samenwerking met vertegenwoordigers van de verschillende locaties, waar de expositie te zien is. Primair doel is het instandhouden van deze fraaie, vaak al eeuwen oude kapellen, die nagenoeg allen niet meer in gebruik zijn als kerkgebouw, maar wel de status hebben van monument. Met name door het organiseren van culturele activiteiten, die veel bezoekers trekken, wordt de schoonheid van deze monumenten onder de aandacht gebracht.


Bij de expositie Kunst van het Geloven gebeurt dit door kunstenaars uit te dagen om op basis van het thema “Ongelooflijk” ruimte en kunst samen te laten gaan.


De curatoren Willem den Hartigh en Jitske van Groenland zijn voor deze editie aan de slag gegaan om inspirerende kunstenaars bereid te vinden hun werk in de verschillende locaties te exposeren. Dat heeft geleid tot deelname van zeven kunstenaars, met verschillend werk.

Hoog in de toren van Sambeek is werk te zien van Hannah Willemsen. (draadvormen)

In het naastgelegen Kloosterhuis exposeert Birgit Cauer(beeldend kunstenaar)

In het Koningskerkje in Vierlingsbeek exposeert Rosemin Hendriks (tekeningen)

De Nepomukkapel wordt gevuld met een prachtige installatie van Willem Besselink.

En de Anthonius- en Nicolaaskapel in Groeningen wordt gevuld met werk van Johan Claasen (assemblagekunstenaar)

En in de Mariakapel exposeren Erik Buijs (beeldhouwwerk) en Anne Forest (schilderijen)

Kortom: reden genoeg om deze bijzondere manifestatie te bezoeken. Voor meer informatie over de kunstenaars en hun werk kan men terecht op de website van Kunst van het Geloven,, www.kunstvanhetgeloven.nl of op de facebookpagina www.facebook.comkunstvanhetgeloven
Naast deze expositie kent deze editie van Kunst van het Geloven nog meer bijzondere activiteiten.

In de periode van de expositie van zaterdag 25 augustus tot en met zondag 9 september gedurende de weekenden, zal Jitske van Groenland, conservator van schilderijen, haar atelier openstellen, gevestigd Spoorstraat 3, Vierlingsbeek.

Tijdens de openingsuren van de expositie zal zij tekst en uitleg geven over hoe de restauratie van een schilderij in zijn werk gaat. De tweede activiteit is voor de vroege vogels onder ons, het betreft het inmiddels binnen de expositie traditie geworden Ochtendglorenconcert in de kapel van Het Kloosterhuis in Sambeek. Dit keer op zondagmorgen 26 augustus. Om 6 uur ´s-morgens, als het buiten en binnen nog donker is, zullen Judith (viool) en Tineke (klavecimbel en orgel) Steenbrink, oprichters van Severijn en van Holland Baroque, ons muzikaal laten ontwaken. Geleidelijk aan zien we door de ramen het licht naar binnen vallen, zien we elkaar en de musici, e n wanneer het eenmaal licht geworden is kunnen we aan de nieuwe dag beginnen met een heerlijk ontbijt. Dat wordt op deze ochtend een prachtige manier van ontwaken. een unieke ervaring!

Twee andere activiteiten zijn er nog op 9 september. Op het plein voor de St. Janstoren in Sambeek start kunstenares Marianne van Vreeswijk het Tapijt voor de Vrede waaraan vervolgens iedere bezoeker een bijdrage kan leveren. Ook op 9 september, en wel van 13.30 tot 15.00 uur is er een orgelbespeling door Jacques Steenbrink op het recent gerestaureerde Knipscheerorgel in de Protestantse Kerk in Boxmeer.
Kortom een keur aan activiteiten waarvoor u zich niet hoeft aan te melden, maar waarvoor wij u harte uitnodigen!
http://www.kunstvanhetgeloven.nl/

Willem Besseling: http://www.willembesselink.nl/onder-boven-Aardenburg

 

Zondag 23 september 2018
Vertrek Weijerplein Boxmeer
07:45 uur

Excursie Luik zondag 23 september 2018

Excursie Luik zondag  23 september 2018

 

Beste leden !

Het is weer zover; onze jaarlijkse excursie staat weer voor de deur. Dit keer hebben we een niet voor de hand liggende bestemming gekozen, namelijk een stad die de meesten voornamelijk kennen van hun doorreis naar het zonnige zuiden. Een stad waar lelijke jaren ’50 hoogbouw de oevers van de Maas ontsieren. Deze "Vurige Stede" heeft echter zo’n bijzonder karakter, een prachtige binnenstad en een zeer rijke historie dat wij u heel graag nader kennis willen laten maken met LUIK.

Luik was al in de Romeinse tijd een plaats van betekenis, is de plaats waar bisschop Lambertus werd vermoord in 706, en bekend van de St. Lambertuskathedraal en het Prins Bisschoppelijk paleis. U zult, net als wijzelf, verbaasd en verrast zijn van de grandeur en uitstraling die deze stad te bieden heeft; en daar willen wij u graag mee kennis laten maken. Verheugt u zich er maar alvast op !

Op ZONDAG 23 SEPTEMBER zullen wij om stipt 07.45 uur vertrekken met een touringcar vanaf het Weijerplein. Wij zullen om ca. 10 uur arriveren bij het Treinstation van Luik-Guillemins. Van hieruit vertrekken de hogesnelheidstreinen. Wij bezoek dit station vanwege het spraakmakende ontwerp van de wereldberoemde architect Santiago Calatrava. Nadat wij in het hypermoderne restaurant van een kop koffie met een croissant genoten hebben, zullen we het zeer indrukwekkende stations-complex bezichtigen met haar monumentale overkapping van 160 meter lang; glas, staal, wit beton en blauw hardsteen vormen een onvergetelijk geometrisch lijnenspel van constructie en licht; u zult onder de indruk zijn…

Daarna gaan we met de bus naar het oude stadscentrum waar gidsen ons een rondleiding zullen geven in het stadsdeel ‘Hors Chateau’. Luisterrijke 17e en 18e eeuwse stadswoningen, smalle steegjes en de steile berghellingen van de uitlopers van het Ardennerplateau vormen een prachtig contrast. Het Place du Marché en het Bisschoppelijk paleis; u komt ogen tekort.

Daarna gaan we in een zeer karakteristiek restaurant genieten van een royale lunch; de befaamde Boules Liégeois staan ondermeer op het driegangen menu, zorg dus dat u trek heeft…!

Na de lunch lopen we naar een ander stadsdeel naar de Kathedraal van St. Paul. Daar staat een bezoek aan de Schatkamer van Luik op het programma. In deze schatkamer zult u uitzonderlijke stukken van het Luikse middeleeuwse erfgoed bewonderen, zoals de befaamde Reliek van Karel de Stoute, de reliekschrijn van Sint Lambertus en de Drie Verrijzenissen in Maasivoor.

Na dit bezoek heeft u nog ruim de tijd om een terrasje te pikken, een museum te bezoeken of over de beroemde en zeer levendige Luikse Markt "La Batte" te slenteren; deze ligt op zeer korte afstand van de Schatkamer.

Om 17 uur zal de bus weer gereed staan voor het vertrek naar Boxmeer, waar u om ongeveer 19.00 uur zult terugkeren van een bijzondere reis.

De deelname aan de excursie geschiedt op volgorde van aanmelding. Uw bijdrage aan deze mooie dag bedraagt slechts € 45,- p.p., te voldoen in de bus.

AANMELDEN

Graag telefonisch bij onze secretaris Dick Reijnen: telefoon 0485-574527

Indien u specifieke dieetwensen heeft graag even opgeven bij uw aanmelding.

Tot ziens !

De Excursie-commissie

Annemijn en Mark Berbers, Dick Jetten

Vrijdag 30 november 2018
00:00 uur

JAARPROGRAMMA 2018

De allerbeste wensen voor 2018.

Het bestuur is er in geslaagd een interessant jaarprogramma 2018 samen te stellen.

Zie ook jaarprogramma 2018 elders op deze site, klik op

jaarprogramma 2018/

 

Agenda archief