Agenda

Op deze pagina vindt u de agenda van Nepomuk, met lezingen, bijeenkomsten en exposities.

Zondag 29 september 2019
Vertrek Weijerplein
08:00 uur

Grote Excursie Willemstad

Afbeeldingsresultaat voor willemstad

Vesting Willemstad

De bus is vol er is inmiddels een reservelijst deelnemers aangelegd.

•Op ZONDAG 29 SEPTEMBER is het weer zover, op die dag gaan we tijdens onze jaarlijkse EXCURSIE het westen van onze provincie verkennen.

We hebben voor die dag een veelzijdig en zeer bijzonder programma samengesteld!

•Vanaf 8.00 uur stipt vertrekken we vanaf het Weijerpleinin Boxmeer met een luxe touringcar naar de vestingWILLEMSTAD. Strategisch gelegen op het punt waar het Volkeraken HollandschDiep elkaar ontmoeten. Het ontstond in de 16e eeuw na inpoldering, en kreeg aanvankelijk de naam Ruigenhil. Willem van Oranje versterkte het tot een vesting waarna zijn zoon het in 1585 stadsrechten gaf. Willem’sStadwerd voortaan Willemstad genoemd. Niet alleen de vestingwerken, maar ook talrijke monumenten uit die periode zijn bewaard gebleven zoals het Mauritshuis en de eerste voor de Protestante Eredienst gebouwde kerk van ons land; de Koepelkerk. De vesting had tevens het doel om de zee-armendie toegang tot Holland boden, te verdedigen. Willemstad is later onderdeel geworden van de Hollandsche Waterlinie. Wij zullen deze prachtige stad verkennen onder leiding van een gids.

•Vervolgens zullen we op een unieke locatie een goed verzorgde lunch nuttigen; namelijk in de voormalige Willibrorduskerk van Hooge Zwaluwe. Vergeet hier niet van de Brabantse streekproducten te genieten want u komt hier ogen –en misschien ook wel oren (!) –te kort.

•Na de lunch rijden we naar Hank, waar we aan boord gaan van een fluisterbootom het NATIONAAL PARK DE BIESBOSCH te gaan verkennen. Dit unieke gebied is nauw verbonden met de St. Elisabethsvloed. In de nacht van 18 op 19 november 1421 braken bij een noordwesterstorm op verschillende plaatsen aan de zeezijde de dijken en overstroomde de Groote Waard met zout water. Een jaar later brak de dijk bij Sleeuwijk onder druk van de hoge rivierstanden en stroomde veel rivierwater het gebied in. 30 Dorpen werden verwoest. In de loop der jaren ontstond een ondiepe binnenzee met open water dat in stromen en geulen heen en weer trok met het getij. Zo ontstond het zoete en zilte getijdengebied van de Biesbosch.Het grootste getijdengebied van Europa met haar unieke rivierdelta en land van wilgenbossen en kreken is een onvergetelijk bezoek méér dan waard. Wat ons betreft gaat daarmee een lang gekoesterde wens in vervulling !

•De dag wordt afgesloten in GEERTRUIDENBERG. Het wordt ook wel de ‘Vestingstad aan de Biesbosch’ genoemd, met fraaie monumenten, vestinggrachten, bolwerken, ravelijnenen stadsmuren. Op eigen gelegenheid kunt dit stadje bewonderen, of een terrasje pikken aan de historische markt met leilindes.

Afbeeldingsresultaat voor st geertruidenberg vesting

Vesting Sint Geertruidenberg.

•We denken dat we een geweldig interessante en veelzijdige excursie hebben samengesteld. Uw deelname kost €45,-pp te voldoen in de bus. Hierbij zijn alle kosten inbegrepen. Inschrijven geschiedt op volgorde van aanmelding;

•Dick Reijnen 0485-574527 elke dag na 18.00 uur. We werken ook met een reservelijst.

•We zien er naar uit om er samen met u een fantastische dag van te maken !

•De Excursiecommissie; Toke Lucassen en Mark Berbers

Zaterdag 12 oktober 2019
13:00 uur

Nationale Archeologiedagen 2019 Museum Gemeente Boxmeer

Nationale Archeologiedagen 2019 Museum Gemeente Boxmeer

Museum Gemeente Boxmeer presenteert:

Kastelen langs de Maas van Well tot Grave

Tijdens de Nationale Archeologiedagen wordt in Boxmeer de geschiedenis van de kastelen in de schijnwerpers gezet.

Er zijn tijdens deze 2 dagen geen rondleidingen in het kasteel

Op zaterdag 12 oktober en zondag 13 oktober van 13.00 uur tot 17.00 uur kan de tentoonstelling "Kastelen langs de Maas van Well tot Grave" worden bezocht.

De historie van twaalf kastelen wordt tentoongesteld in het Museum Gemeente Boxmeer die gevestigd is in het Kasteel van Julie Postel. Van die twaalf kastelen zijn er velen tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest door al dan niet Duitse en Engelse bombardementen.

 Kom langs en ga terug naar de tijd van kastelen in de Middeleeuwen.

Toegang gratis 

 

Donderdag 12 december 2019
12:00 uur

"Tot Frontgebied verklaard", Boxmeer in de laatste oorlogmaanden 44/45

"Tot Frontgebied verklaard", Boxmeer in de laatste oorlogmaanden 44/45

Wijziging in het jaarprogramma 2019.

Donderdag 12 december, i.p.v. de geplande rariteitenavond.

Lezing door ons lid Guido Siebers over zijn onderzoek en uitgave  van het boek

"Tot Frontgebied Verklaard"

75 jaar geleden, in september 1944, werd Boxmeer bevrijd. De blijdschap was van korte duur. De bewoners moesten weldra evacueren want het dorp aan de Maas werd frontgebied. De Duitsers, die zich verschanst hadden aan de overzijde van de rivier, keerden herhaaldelijk terug en maakten het de geallieerden niet gemakkelijk.

Tot frontgebied verklaard is in woord en beeld een verslag van die laatste oorlogsmaanden, met indrukwekkende verhalen, nieuwe feiten en heel veel illustraties en kaartmateriaal.

Een modern en visueel sterk boek over Boxmeer e.o. tussen september 1944 en maart 1945

·         Meest complete uiteenzetting van de oorlogsmaanden;

·         Bekende en nieuwe verhalen zijn samengesmeed tot sterke;

·         Nooit eerder vertoonde foto's;

·         Persoonlijke verhalen over de mens in de oorlog;

·         Aantrekkelijk geschreven voor een breed publiek;

·         Speciale nieuwe foto's van lokaal en gebruikt (wapen)materiaal.

Verkrijgbaar vanaf 24 november in Boekhandel van Dinter Boxmeer of na afloop van de lezing op 12 december.

Prijs €24,50 (o.v.) / Geïllustreerd / 140-240 blz (o.v.) / ISBN 978-94-92797-05-6

De samenstellers:

Guido Siebers (Boxmeer, 1988) is een amateurhistoricus die zich heeft gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog en met name in de oorlogshandelingen die in zijn geboortestreek hebben plaatsgehad.

Geurt Franzen (Boxmeer, 1958) is freelance journalist en schrijver van columns, historische verhalen, theater- en liedteksten. Hij publiceerde de romans Duiveldans (2014) en Zeven dagen (2017).

Omslagontwerp, ontwerp binnenwerk en studiofotografie: Kevin Siebers, Cybox

Dinsdag 31 december 2019
00:00 uur

Jaarprogramma 2019

Attentie er is een wijziging opgetreden in het jaarprogramma 2019:

De Rariteitenavond vindt plaats op dinsdag 12 november en de lezing van Guido Siebers "tot Frontgebied verklaard" vindt plaats op donderdag 12 december, dit in verband met de later geplande uitgave van het bewuste boek op 24 november.

 

Beste leden het jaarprogramma 2019.

wijzigingen voorbehouden

Agenda archief