Agenda

Op deze pagina vindt u de agenda van Nepomuk, met lezingen, bijeenkomsten en exposities.

Zondag 24 september 2017
Utrecht
08:30 uur

Jaarlijkse Excursie

Er zijn nog 12 plaatsen beschikbaar.

Inschrijven kan nog

Ons streven is om met een volle bus van 50 personen te gaan.Wij nodigen u van harte uit voor deze interessante reis.

 

Beste leden van Nepomuk,

Onze  jaarlijkse excursie gaat zondag 24 september naar de stad Utrecht.

Utrecht was een van de eerste steden in het huidige Nederland met stadsrechten en heeft een lange geschiedenis en een belangrijk historisch centrum.

Kenmerkend voor de stad zijn onder meer de werven en de Dom van Utrecht. Vanwege de Domtoren, beeldmerk van de stad en met 112,32 meter de hoogste kerktoren van Nederland, wordt de stad ook wel Domstad genoemd.

Utrecht heeft een historisch centrum, dat grotendeels nog door een singel wordt omringd. Van zuid naar noord lopen de Oudegracht en de Nieuwegracht, die uniek zijn vanwege de werven, lage kades waarop de werfkelders van de huizen aan de gracht uitkomen. Ook verborgen hofjes zijn er veelal te vinden in de binnenstad.

Utrecht telt na Amsterdam en Maastricht het grootste aantal rijksmonumenten van alle steden in Nederland.

Het programma:

--Vertrek 8.30 uur vanaf het Weijerplein te Boxmeer

--10.00 uur starten onze dag in Utrecht met koffie en gebak wat zal worden genuttigd in Oudaen, een stadskasteel. Dit huis bevindt zich aan de Oudegracht en is een versterkt woonhuis uit circa 1280.

--11.00 uur vervolgen we onze excursie met een rondvaart door de grachten van Utrecht met rederij de Schuttevaer. Zo zullen we de stad op een andere manier beleven.

--12.30 uur gebruiken we onze lunch in De Rechtbank, een pand dat al eeuwen een begrip in Utrecht is. Van Benedictijner klooster in 1054 tot gerechtsgebouw na de reformatie, de huidige Rechtbank ademt Utrechtse geschiedenis.

--14.00 uur, na de lunch gaan wij de stad wederom verkennen o.l.v. een stadsgids die ons onverwachte plekken van de binnenstad zal laten zien.

--15.30 – 17.00 uur, na de rondleiding blijft er genoeg vrije tijd over voor een bezoekje aan diverse gelegenheden.

--rond 17.00 uur vertrek naar Boxmeer.

--19.00/19.30 uur thuiskomst.

Wij zien uit naar zondag 24 september en hopen op een mooie zonnige dag in het sfeervolle Utrecht.

Opgeven voor de excursie per email via de site www.nepomukboxmeer.nl of telefonisch elke dag na 18.00 uur, 0485-574527, bijdrage € 50 p.p. ,s.v.p. te betalen in de bus.

Namens de excursiecommissie, Toke en Mark.

In verband met de vele afzeggingen in 2016 n.l. 21 personen kregen wij een boete van 100 euro in een restaurant daarom vragen wij een vergoeding van € 15 p.p. bij afmelding na opgave voor deze reis. Wij zullen hiermee, zoals u van ons gewend bent, zeer coulant omgaan.

 

 

Donderdag 05 oktober 2017
Beugen Gemeenschapshuis
20:00 uur

René Bastiaanse het rijke Roomse leven

In het  gemeenschapshuis te Beugen, het MFC, geeft op donderdag  5 oktober René Bastiaanse

een lezing geven over   "Het Rijke Roomse Leven".

De toegangsprijs, incl. 'n bakje koffie,  is 5 euro.   .

Aanvang 20.00 uur.

René Bastiaanse is directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) en bij veel Brabanders bekend als presentator van het destijds zeer populaire programma ‘De Wandeling’ van Omroep Brabant.

Bastiaanse brengt zijn toehoorders met een serie foto's in de sfeer van het Roomse Leven in de periode van 1910 tot ongeveer 1965. De steden en dorpen in Brabant waren klein en ze lagen vaak geïsoleerd van elkaar door het ontbreken van verharde wegen. Afstanden werden veelal aangegeven in “uren gaans”. De meeste mensen woonden in buurtschappen met minder dan 500 inwoners. De sociale controle was er groot en de mobiliteit gering.

In de jaren zestig verdween de invloed van de Rooms-katholieke Kerk razendsnel. Bastiaanse zal proberen de vraag te beantwoorden hoe dit kon gebeuren.

Over de inhoud van de lezing zegt Bastiaanse zelf: ”Een goede kans dat u de laatste restjes van het rijke Roomse Leven in Brabant nog heeft meegemaakt: catechismus, eerste communie, schoolbiecht, misdienaren en processies. De devotie was duidelijk zichtbaar in het openbare leven. Maar het katholieke geloof had ook invloed op het privéleven, tot in de slaapkamer toe. De roomse leer keerde zich immers tegen alles wat naar onkuisheid zweemde. Een lezing over de katholieke seksuele moraal en de gevolgen daarvan voor de economische en sociale ontwikkeling van de Brabantse samenleving.” En hij voegt daar met een knipoog nog aan toe: "Pittige stof, enkel voor volwassenen".

 

Zaterdag 07 oktober 2017
De Schutkooi Vortum Mullem
14:00 uur

Onthulling monument Peter Raw WO II piloot Hawker Typhoon