Agenda

Op deze pagina vindt u de agenda van Nepomuk, met lezingen, bijeenkomsten en exposities.

Maandag 25 februari 2019
Bibliotheek in Boxmeer
20:00 uur

De Steenstraat in Boxmeer en haar bewoners

Op maandag 25 februari houdt ons lid Jan Sieben in de biblotheek van Boxmeer om 20.00 uur een lezing/presentatie over zijn onderzoek naar de huizen en hun bewoners aan de Steenstraat, in de loop der eeuwen, te Boxmeer.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.biblioplus.nl a raison van € 2,50 of bij de Bieb in Boxmeer.

A.F. van Beurden schrijft in zijn boek Schetsen uit de geschiedenis van Boxmeer uit 1933 over een groote brand; "Op 23 april 1707 omtrent 10 uur ‘s avonds moeten wij melding maken van een onvoorziene ramp , een brandongeluk van ongewonen omvang. Toen de meeste lieden al ter ruste waren, luidde de alarmklok. Er ontstond een geweldige brand zoodat de huizen aan de Keistraat afbrandden aan den kant van Sambeek beginnende aan de westzijde tot tegenover het klooster en aan den andere kant tot aan de gemeentepomp. 40 huizen gingen verloren".

In 1777 schrijft W.A. Bachienne; "Het vlek Boxmeer zelf is zeer in de lengte uitgestrekt, bestaande voor het voornaamste deel uit een rechte straat ,die met keisteenen geplaveid is. Het heeft een fraai Raadhuis staande midden in het vlek en dit is versierd met het wapen der vrije heerlijkheid ,den gouden bok."

De Keistraat of Steenstraat was de eerste geplaveide straat in de wijde omgeving.

Jan Sieben vertelt: " Mijn streven is om te ontdekken wie er ooit waar op de Steenstraat gewoond hebben en nadere gegevens over de Steenstraat, verhalen, gebeurtenissen, te registreren. Alles zover de mogelijkheden het toelaten. Er gaat stiekem heel veel tijd in zitten maar het blijft leuk (verslavend misschien wel). Door middel van Powerpoint wil ik de resultaten van mijn onderzoek tot nu toe graag laten zien. Mijn onderzoek is nog niet klaar."

Dinsdag 19 maart 2019
Nepomukkapel
20:00 uur

De boerderij-ontwikkeling in Brabant.

De voormalige boerderij van de familie van den Hork in het Luneven.