Aankoop inktstel van Boxmeers zilver
Aankoop inktstel van Boxmeers zilver

Aankoop inktstel van Boxmeers zilver

Een zilveren 18e eeuws inktstel dook in 2016 op bij een veilinghuis in Hilversum. Omdat het uit een Boxmeers zilveratelier afkomstig is, besloot de Historische Vereniging Nepomuk aktie te ondernemen om het terug te halen naar de plaats waar het ruim 230 jaar geleden vervaardigd werd. En met succes, want op donderdag 15 december werd het aan de Gemeente Boxmeer worden overgedragen.

Er is de laatste jaren in toenemende mate belangstelling voor het omvangrijke werk van Boxmeerse edelsmeden uit de 18e en 19e eeuw. Nepomuk wijdde er in de jaren 90 zelfs een uitstekend bezochte overzichtstentoonstelling aan. Herman Jan van Cuijk, die hieraan meewerkte, verrichtte uitgebreid onderzoek naar de handel en wandel van deze ambachtslieden. Hij kwam daarbij veel te weten over het gebruik van meestertekens, de verschillende Boxmeerse 'stadskeuren' en de typologie van het werk. Lange tijd was voornamelijk kerkelijk zilver bekend dat deze smeden nalieten. Van klinkende namen als Delfosse, Rijke, Theonville, Leblanc en Bockmeulen zijn ware meesterstukken bewaard gebleven. Het is echter voornamelijk kerkelijk zilver dat bekend is. Zilverwerk voor de gegoede burger, profaan zilver, is veel zeldzamer, en dikwijls onbeschreven.
Het inktstel dat Nepomuk aankocht is een mooi voorbeeld van zo'n stukje 'profaan' zilver. Getuige het meesterteken en het het stadskeur, bestaande uit een naar links lopende bok, is het afkomstig uit het atelier van Rabanus Raab. Het bewuste stadskeur was in gebruik tussen 1740 en 1786. 

BESCHRIJVING

Het inktstel , uit ca. 1780, heeft een gewicht van 350 gram inclusief de kristallen inktpot en zandstrooier.
Op het blad (20,5 x 12 cm), is de inscriptie aangebracht ‘Offert par la Reconnoissance’ :aangeboden uit dankbaarheid. Deze gravering is aangebracht voor een bijzondere gelegenheid in het jaar 1820, getuige het jaartal dat in het frame is aangebracht.

De kaarshouder staat op een  classisistisch zuiltje met parelrandmotief en wordt geflankeerd door twee houders voor schrijfveren. De kaarshouder is uitneembaar om zegellak te smelten. Links en rechts hiervan bevinden zich de inktpot en de zandstrooier. Aan weerszijden van het frame zijn twee medaillons met een classisistisch vrouwen-portret aangebracht.  Het meesterteken en het Boxmeerse keur is aan de onderzijde van het blad aangebracht