Agenda

Op deze pagina vindt u de agenda van Nepomuk, met lezingen, bijeenkomsten en exposities.

Woensdag 17 april 2024
Nepomukkapel
20:00 uur

Vliegtuigcrashes in de voormalige gemeente Boxmeer

Heard Hearted Mama  B17G crashte  op 22 januari 1945 nabij de Veerstraat te Boxmeer.

 

Beste leden,

Op woensdag 17 april 2024 nodigen wij u uit voor een zeer interessante lezing in het kader van 80 jaar bevrijding door de voormalige F16 piloot Joop Hendrix.

                    Vliegtuigcrashes in de voormalige gemeente Boxmeer

Joop Hendrix is een gepensioneerd piloot van onze Koninklijke Luchtmacht en heeft tijdens zijn carrière diverse types vliegtuigen gevlogen waaronder de F-16.

Ook is hij jaren als vlieginstructeur in de straaljager opleiding actief geweest voor de Koninklijke Luchtmacht.

Na zijn pensionering is hij zich gaan toeleggen op het zoeken naar crashlocaties van vliegtuigen die tijdens W.O.2 zijn neergestort in Nederland en België

Als lid van het “Plane Hunters Recovery Team” heeft hij de laatste 10 jaar veel onderzoek gedaan in de regio begrensd tussen Eindhoven, Boxmeer en Venlo.

In totaal werden tot nu toe in 5 gemeentes alle crashes geïnventariseerd: Venray, Sint Anthonis, Boxmeer, Bergen en Gemert/Bakel, dit veelal in samenwerking met lokale mensen van de heemkunde kringen ter plaatse. Er werden in die gemeentes boeken uitgebracht en ook vele monumenten opgericht ter nagedachtenis aan hen die gevallen zijn.

Vele honderden crash sites zijn inmiddels onderzocht.

Tijdens de lezing zal Joop ingaan op een algemeen beeld van de luchtoorlog tijdens WO II en de verdedigingslinies van de Duitsers. Tevens zal worden uitgelegd hoe informatie wordt verkregen over crashsites in Nederland.

Een overzicht van alle vliegtuig crashes in de oude gemeente Boxmeer zal worden gepresenteerd met vele oude documenten en foto’s uit WO II.

Tot ziens op woensdag 17 april in de Nepomukkapel aanvang 20.00 uur

Dinsdag 31 december 2024
12:00 uur

jaarprogramma 2024

Beste leden het aktiviteitenprogramma 2024 is ingevuld.

Afspraken volgen met de betrokken personen en of instanties.

Alle activiteiten betrekking hebben op 80 JAAR BEVRIJDING.

We starten met de jaarvergadering en daarna een boeiende presentatie op donderdag 21 maart 20.00 uur in de Nepomukkapel.

Met een vriendelijke groet

Het bestuur.

Agenda archief