Agenda archief

Op deze pagina vindt u de agenda van Nepomuk, met lezingen, bijeenkomsten en exposities.

Zondag 09 juni 2024
13:00 uur

presentatie Frontlijnen Boxmeer 1940 – 1945 Guido Siebers

 

Geachte leden , geachte geïnteresseerden,

Zoals u wellicht bekend is, staat onze focus dit jaar op de herdenking van 80 jaar bevrijding van Boxmeer en omstreken. Daarom nodigen wij u van harte uit voor de zeer bijzondere lezing van ons lid Guido Siebers op zondagmiddag 9 juni bij Hotel Restaurant Riche in Boxmeer aanvang 13.30 uur( zaal open 13.00 uur)

                                                   

                                                      Frontlijnen Boxmeer 1940 – 1945

Een visueel indrukwekkende vertelling over de invasie en bevrijding van Nederland en de impact ervan op Boxmeer en omstreken

Guido Siebers, bekend van "Tot frontgebied verklaard", neemt u op een unieke reis door de gebeurtenissen van de mobilisatie in 1939 tot aan de bevrijding in 1945.

In zijn presentatie plaatst hij oude verhalen in een nieuwe context en geeft hij vergeten of ongepubliceerde bronnen een plek op de tijdlijn. Daarnaast zullen enkele gastprekers extra diepgang bieden, ofwel door meer inzicht te geven in de mensen die bij de gebeurtenissen betrokken waren, ofwel door hun specialistische kennis over te dragen.

U krijgt een beknopt overzicht van de gebeurtenissen van de inval tot aan de bevrijding, inclusief lokale details en boeiende verhalen. De presentatie is zo opgebouwd dat zowel experts als mensen met minder kennis van de oorlog het verhaal goed kunnen volgen. De voertaal is Nederlands, maar sommige delen worden in het Engels gepresenteerd.

Een van de sprekers die ons zal inspireren is Chris LaBossiere. Hij is een Canadese ondernemer en maakt deel uit van de raad van bestuur van het Juno Beach Centre in Normandië. Chris heeft een bijzondere connectie met de Tweede Wereldoorlog, want zijn grootvader, Bjarne Tangen, was een Canadese soldaat die moedig vocht tegen de Duitsers, onder andere in Boxmeer en omgeving. Tijdens een patrouille tussen Beugen en Oeffelt redde Bjarne het leven van twee medesoldaten, wat hem later de eer opleverde van het Nederlandse Bronzen Kruis. Guido heeft Chris geholpen om deze cruciale gebeurtenis gedetailleerd te onderzoeken en vast te leggen in het boek "Tot frontgebied verklaard". Ondanks de tijd die verstreken is sinds dit onderzoek, blijven Chris en Guido verbonden door de oorlog, ondanks de grote afstand tussen hen. In zijn presentatie deelt Chris met ons de verhalen van zijn grootvader tijdens de oorlog en hoe deze ervaringen zijn verdere leven hebben beïnvloed.

Deze lezing staat open voor alle geïnteresseerden. Voordat de sociale- en lokale media worden ingelicht, bieden wij u als lid van Historische Vereniging Nepomuk de eerste kans om u aan te melden voor deze bijzondere middag.

Inschrijving gesloten

Wij kijken uit naar uw komst op zondag 9 juni in Riche. De zaal opent om 13.00 uur en de presentatie begint om 13.30 uur.

Met vriendelijke groet,

Bestuur Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer

 

Woensdag 17 april 2024
Nepomukkapel
20:00 uur

Vliegtuigcrashes in de voormalige gemeente Boxmeer

Heard Hearted Mama  B17G crashte  op 22 januari 1945 nabij de Veerstraat te Boxmeer.

 

Beste leden,

Op woensdag 17 april 2024 nodigen wij u uit voor een zeer interessante lezing in het kader van 80 jaar bevrijding door de voormalige F16 piloot Joop Hendrix.

                    Vliegtuigcrashes in de voormalige gemeente Boxmeer

Joop Hendrix is een gepensioneerd piloot van onze Koninklijke Luchtmacht en heeft tijdens zijn carrière diverse types vliegtuigen gevlogen waaronder de F-16.

Ook is hij jaren als vlieginstructeur in de straaljager opleiding actief geweest voor de Koninklijke Luchtmacht.

Na zijn pensionering is hij zich gaan toeleggen op het zoeken naar crashlocaties van vliegtuigen die tijdens W.O.2 zijn neergestort in Nederland en België

Als lid van het “Plane Hunters Recovery Team” heeft hij de laatste 10 jaar veel onderzoek gedaan in de regio begrensd tussen Eindhoven, Boxmeer en Venlo.

In totaal werden tot nu toe in 5 gemeentes alle crashes geïnventariseerd: Venray, Sint Anthonis, Boxmeer, Bergen en Gemert/Bakel, dit veelal in samenwerking met lokale mensen van de heemkunde kringen ter plaatse. Er werden in die gemeentes boeken uitgebracht en ook vele monumenten opgericht ter nagedachtenis aan hen die gevallen zijn.

Vele honderden crash sites zijn inmiddels onderzocht.

Tijdens de lezing zal Joop ingaan op een algemeen beeld van de luchtoorlog tijdens WO II en de verdedigingslinies van de Duitsers. Tevens zal worden uitgelegd hoe informatie wordt verkregen over crashsites in Nederland.

Een overzicht van alle vliegtuig crashes in de oude gemeente Boxmeer zal worden gepresenteerd met vele oude documenten en foto’s uit WO II.

Tot ziens op woensdag 17 april in de Nepomukkapel aanvang 20.00 uur

Donderdag 21 maart 2024
Nepomukkapel
20:00 uur

Jaarvergadering do 21 maart 2024

Zondag 31 december 2023
12:00 uur

Jaarprogramma 2023

 

Beste leden hierbij het gewijzigde jaarprogramma 2023. Wij zijn er in geslaagd u een interessant programma voor te schotelen met zoals u kunt lezen vescheidene interessante ontdekkingen gedaan op onze speurtochten door het land. Laat u verbazen. Tot ziens op onze activiteiten.

groet Dick Reijnen secr. Nepomuk

Zaterdag 16 december 2023
Nepomukkapel
12:00 uur

Kerst en Nieuwjaarswens