Agenda archief

Op deze pagina vindt u de agenda van Nepomuk, met lezingen, bijeenkomsten en exposities.

Donderdag 21 september 2023
Nepomukkapel
20:00 uur

Opgraving Carmelveste Boxmeer

Donderdag 31 augustus 2023
De lezing start om 20.00 uur
12:00 uur

Gennep; Bezet, Bevrijd & Geplunderd

Lezing: Bezet, Bevrijd & Geplunderd in kader van expositie Peter Roovers

De lezing is gratis toegankelijk, wel moet u zich even aanmelden. Dat kan via de website van Biblioplus: Bezet, bevrijd, geplunderd | donderdag 31 augustus 2023 | BiblioPlus (op-shop.nl) . Inloop vanaf 19.30 uur. De lezing start om 20.00 uur.  

Ellen Hoffmannplein 2
6591CP Gennep,Telefoon0485-511220

Op donderdag 31 augustus geven Paul Klinkenberg en Paul Thissen een lezing over wat er allemaal gebeurde in de periode vanaf de luchtlandingen van de geallieerden op 17 september 1944 tot aan de bevrijding van Nijmegen en wijde omgeving. Die bevrijding liet diepe sporen na. Niet alleen als gevolg door de bezetting; ook onze bevrijders lieten hun sporen na; ook zij maakten zich schuldig aan plundering.

Toen Gennep frontstad werd, verordonneerde de Duits bezetter de evacuatie van alle inwoners in Gennep en omstreken. Nadat de mensen waren vertrokken roofden de Duitsers veel wat van waarde was en ontmantelden zij fabrieken. De meeste van de achtergelaten huizen werden echter met rust gelaten.

Plundering door beide kanten

In februari 1945 werd Gennep bevrijd. Het duurde nog tot het late voorjaar voordat de bewoners terug mochten keren. Eenmaal thuis troffen zij huis, haard en land geplunderd aan. Genneps burgervader Van Banning was in februari al terug in de Niersstad maar kon de roof niet tegenhouden. Hij moest concluderen ‘dat de geallieerde troepen zich op vreselijke manier aan plundering hadden schuldig gemaakt’. Daarover werd lang niet gesproken. Het waren immers onze bevrijders.

 

Ook kasteel Heijen kwam niet ongeschonden uit de strijd. Beeldhouwer Peter Roovers die destijds in Mook woonde en later het kasteel zou restaureren, keerde na de bevrijding terug in Mook. Ook hij zag een deel van zijn werk nooit meer terug. Het verhaal gaat dat kleimodellen en studies uit zijn atelier zijn gebruikt om gaten in wegen op te vullen.

Aandacht voor regio Gennep

Over deze episode schreven Paul Klinkenberg, Paul Thissen en Paul van der Heijden het boek ‘Bezet, Bevrijd, Geplunderd’.  Dit boek vormt het uitgangspunt voor de lezing op 31 augustus waarbij speciale aandacht wordt besteed aan Gennep en omgeving, dit in aansluiting op de nu in museum Het Petershuis lopende expositie ‘Decor voor de samenleving’ over werk en leven van Peter Roovers.

Klinkenberg en Thissen zijn benieuwd of zijn op deze avond nog verhalen over deze periode te horen krijgen vanuit het publiek. De expositie is nog te zien tot en met 10 september.

De lezing is gratis toegankelijk, wel moet u zich even aanmelden. Dat kan via de website van Biblioplus:Bezet, bevrijd, geplunderd | donderdag 31 augustus 2023 | BiblioPlus (op-shop.nl) . Inloop vanaf 19.30 uur. De lezing start om 20.00 uur

of mail naar Marian Leideritz: mleideritz@outlook.com

 

Zondag 14 mei 2023
Weijerplein
10:00 uur

De excursie op zondag 14 mei naar kasteel Bleijenbeek in Afferden is door omstandigheden afgelast.

Donderdag 20 april 2023
Nepomukkapel
20:00 uur

Lezing Sambeeks Heem