Een Merovingisch grafveld op Het Zand
Een Merovingisch grafveld op Het Zand

Een Merovingisch grafveld op Het Zand

16-10-2000
Reddingsoperatie ‘t Zand Boxmeer.
Op de oude oeverwal aan `t Zand te Boxmeer liet de Gemeente Boxmeer een nieuwe riolering aanleggen.
Naar mijn verwachting zou op deze plek wel eens de Romeinse weg aan het licht kunnen komen. Men is aan de zuidzijde(bij de Nepomukkapel, splitsing Veerstraat) begonnen.
In het begin heb ik enkele weken te vergeefs gezocht!
Een enkel ijzertijd scherfje. Een zijde van de sleuf was verstoord door het lang geleden aanleggen van het riool.
De andere zijde van de sleuf vertoonde veel verstoringen en een diep liggende ongestoorde grondlaag.
`s Maandag is men met de werkzaamheden op een interessante plaats aangekomen, vlak bij het eerste huis aan de linker kant. Daar lag donkergrijze laag doorlopend over een tiental meters. Deze laag werd steeds dunner en ging langzaam over in een hoger gelegen donkerbruine laag die in de richting van het zuiden steeds dikker werd. Er is hier sprake van een duin.
Op maandag 16 oktober begon men aan de laatste 27 meter riool. Later bleek dat men niet verder mocht i.v.m enkele oude markante bomen. Dit om de wortels te beschermen.
Vanaf deze plaats legt men op een hoger niveau een pvc-buis tot ongeveer 40 meter naar het zuiden. Na de een na laatste put moest men `s middags eerst een halve buis leggen. Deze buis was niet voorradig en zou later komen. Men ging nu eerst een eind terug de sleuf weer dicht storten met zand.
Dat was voor mij de gelegenheid om waarnemingen in de sleuf te doen.
Belangrijk voor mij was om in de wand een mooi profiel te maken. De sleuf was op die plaats een rioolbuis lang en diep tot op de gele zand. het stuk voor de put was alweer voor een deel dichtgegooid met grond.
Ik zag dat op een bepaalde plaats de bruine grond overging in licht grijs en wat dieper de gele zand in. Ik kon het geheel niet meteen verklaren. Toen ik het wat van dichterbij bekeek zag ik wel enkele kleine stukjes bot.
Toen ik op een bepaalde plaats met de troffel een mooi profiel maakte viel er plots een grote scherf uit en werd een lichtbruine aardewerk gebroken pot zichtbaar. Deze zat net onder of tegen een oudtijds vuile licht kleurige verrommelde laag wegverharding. Deze liep overigens door naar het zuiden.
Naast de pot was een klein rond roestig plekje zichtbaar dat duidelijk geraakt was door de graafmachine. Het bleek bij nader onderzoek een langer stuk ijzer dat in de wand stak richting oost. Natuurlijk heb ik het stuk ijzer eruit gehaald omdat de graafmachine het anders nog een keer zou raken. Bij nader inzien bleek het een bijna gave ijzeren lanspunt te zijn.
Ook de scherven heb ik meegenomen en de crematieresten, waartussen een klein stukje brons.
leerbeslag of speld) Die avond heb ik thuis proberen uit te zoeken wat het een of ander voorstelde. Bij voorbaat dacht ik aan de Merovingische Tijd.

Dick Reijnen