1860 2014
1860
2014

Bekende Boxmerenaren

Ludovicus Johannes Baptista (Louis) van Sasse van Ysselt (Boxmeer, 20 juni 1809 - Boxmeer, 23 december 1888)

Hij was een liberaal edelman en een parlementariër. Net zoals zijn vader Leopold van Sasse van Ysselt was hij een krachtig pleitbezorger voor het katholieke bevolkingsdeel. Hij was een oom van de politicus Alexander van Sasse van Ysselt.

Leven en werk

Naast zijn politieke activiteiten in respectievelijk de gemeenteraad van Boxmeer en in de Tweede en de Eerste Kamer was Van Sasse van Ysselt als landbouwkundige werkzaam op het landgoed van zijn vader in Boxmeer. Aanvankelijk behoorde hij in het parlement tot de liberale stroming, maar hij nam hier afstand van en werd gaandeweg een conservatief, katholieke volksvertegenwoordiger. Van Sasse van Ysselt was commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Van Sasse van Ysselt was gehuwd en had tien kinderen (negen zonen en één dochter).

Politiek gezien was Louis van Sasse van Ysselt in een gevecht gewikkeld met J.B. Hengst.

Klik op de volgende link en lees hoe dit beschreven staat in het boek van Peer Meurkens "De Gekkekar komt uit Den Haag"

http://www.brabantbekijken.nl/2014/09/boxmeer-uitvinder-van-het-nederlandse.html

 

Emile Gerardus Maria Roemer. Geboren op 24 augustus 1962 in Boxmeer.

Politieke activiteiten in de gemeenteraad van Boxmeer en in de Tweede Kamer in Den Haag voor de SP

" Mijn ouders komen uit Rotterdam, maar voelden zich goed thuis in het Brabantse Boxmeer. Ik heb drie oudere broers en een jongere zus. Dat helpt, drie broers boven je. Wat zij aan vrijheid bevochten, kreeg ik cadeau. Mijn vader en moeder leven niet meer. Maar ik ben ze dankbaar dat ze me het belang van betrokkenheid bij de samenleving leerden. Mijn vader werkte in een veevoerbedrijf en hij zat in allerhande besturen. Mijn moeder zat bij de katholieke vrouwenbond, die was heel belangrijk voor de emancipatie van plattelandsvrouwen. En ze was actief in het CDA. Die partij was heel lang de baas bij ons in Boxmeer – en in heel Brabant.”

Naar school

"De Katholieke Jongensschool Petrus. Mooie tijd – voor veel kinderen de belangrijkste tijd. Daar leer je wat je later niet kunt missen. Ik accordeerde goed met iedereen. Maar als er iets gebeurde dat niet deugde, dan liet ik dat wel horen. Bijvoorbeeld als een jongen van de leraar ten onrechte op zijn sodemieter kreeg. Kon ik toen al heel slecht tegen. Dat bleef op de middelbare school. Ik kwam er in de leerlingenraad. En maakte me druk in ingezonden brieven voor het schoolkrantje. Ook over Grote Dingen. Kernenergie bijvoorbeeld. Nee bedankt!”

Interesse in de politiek: stevige discussies

“Dat begon op school. En thuis. Mijn broer Peter kende de SP al. Van hem hoorde ik over die club die het anders aanpakte, de straat op ging, actie voerde. Dat leek me wel iets. Mijn ouders dachten er het hunne van. Ik was al rap een stuk linkser dan zij. Dat kon, we kregen er geen problemen over. Wel heel stevige discussies aan de keukentafel.”