Ciborie van Christiaan Rijke
Ciborie van Christiaan Rijke

Ciborie van Christiaan Rijke

Begin 2016 werd vanuit een bekende plaats in Nederland een prachtig stuk Boxmeers zilverwerk aangeboden aan een inwoner van Boxmeer. Hij was in de gelukkige omstandigheid het bijzondere voorwerp te verwerven. We kunnen danook zeggen: "Het is weer terug in Boxmeer"

Het betreft een prachtige Ciborie.

Christiaan Rijke (1727-1811) zilversmid te Boxmeer

Christiaan werd geboren op 1 februari 1727 te Grave als kleinzoon van Christiaan Rijke, meester-bakker te Grave en als zoon van Bernard Rijke en Wouterken Berentsz. De leermeester van zilversmid Christiaan is onbekend; mogelijk is dat hij leerjongen en gezel is geweest bij de Boxmeerse zilversmid Rabanus Antoon Raab.

Hij trouwde in 1755 met Clara Strick (behorende tot een welgestelde Boxmeerse familie) en zij betrokken een woonhuis aan de Keistraat A 31 (nu Steenstraat 56, café het Centrum). Daar start Christiaan ook zijn eigen werkplaats en winkel en daar leren ook 2 zonen  en een kleinzoon het vak van zilversmid. Christiaan en Clara kregen 10 kinderen. De zaken gingen goed , naast een gedreven vakman was hij ook, met hulp van echtgenote Clara (die de winkel regelde ) een goed zakenman. Christiaan maakte veel kerkelijk-,gilde- en profaan zilverwerk.

Toen in 1794 de Fransen binnendrongen en kort daarna een einde kwam aan de Vrijheerlijkheid van Boxmeer, wijzigden Christiaan en zijn collega Theonville de Boxmeerse keur op hun werkstukken van een vredig lopend bokje in een steigerende bok. De laatste zilversmid uit het geslacht Rijke in Boxmeer was Antoon Peter die actief was tot 1879.

Gegevens ontleend aan een publicatie van H.J. van Cuijk

Op de foto's het bijzonder fraaie kunstwerk van de hand van Christiaan Rijke.

Betekenis:

ciborie: gewijd liturgisch vaatwerk met vergulde binnenzijde en een deksel die meestal is getopt door een kruisje. Dient ter bewaring van de hosties voor het uitreiken van de communie en bevat (staande in het tabernakel) de overgebleven geconsacreerde hosties na de eredienst.

Het pronkstuk is vervaardigd door Christiaan Rijke in 1759 in de Lodewijk de XVI stijl en voorzien van een schroefbare bajonetsluiting

De ciborie is voorzien van de volgende keuren:

Stedelijk keur van Boxmeer: een bokje

Jaarletter: een gekroonde K

Meesterteken van Christiaan Rijke : CR

Afmetingen: 43 x 15 cm

Het bijzondere is dat de voet naast de zilvermerken voorzien is van een inscriptie

De inscriptie luidt : Dono Dedit Jacobus van den Blank 1786 (geschonken in 1786 door Jacobus van den Blank)

Tot op heden zijn wij er niet achter gekomen wie die Jacobus van den Blank is en ook niet wat de reden is van de schenking.

Misschien kunt u ons daarbij helpen.