Jumelagemonument Boxmeer-Sigmaringen

Jumelagemonument Boxmeer-Sigmaringen

Dit monument is aangeboden door de "Historische Vereniging Nepomuk-Boxmeer" en de gemeente Boxmeer en is op 6 juni 2004 onthuld bij gelegenheid van de ingebruikname van het gerenoveerde Weijerpark. Het symboliseert zowel de historische relatie tussen Sigmaringen (D) en Boxmeer als de stedenband tussen beide plaatsen. Een identiek kunstwerk bevindt zich in de binnenstad van Sigmaringen. Het hert en de bok sieren de gemeentewapens van Sigmaringen en Boxmeer.

In het monument volgen beide dieren met belangstelling elkaars weg, het hert volgt de bok en om-gekeerd. De ring draagt met bronzen letters de tekst: "Boxmeer-Sigmaringen Anno 2001, refererend aan het jaar waarin de jumelage plaatsvond.

Deze ring houdt vier naar buiten gebogen staanders bijeen. Zij symboliseren de inwoners, de ver-enigingen, het bedrijfsleven en het bestuur van Sigmaringen en Boxmeer. Halverwege de staanders grijpen twee ringen ineen welke de alliantie, de jumelage en de vriendschap tussen beide plaatsen symboliseren.

Het fundament van het monument wordt gevormd door natuur- en baksteen. Het baksteen is af-komstig uit de steenfabriek van Oeffelt. Haar grondstof wordt gevormd door de rivier de Maas. Het natuursteen is afkomstig uit het gebergte rondom Sigmaringen. Het monument is ontworpen en vervaardigd door de Westerbeekse kunstsmid Juul Baltussen naar ideeën van de "Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer".