Educatie

De Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer verleent ook zijn medewerking aan projecten op school gerelateerd aan de historie van Boxmeer.

Basisschool de De Peppels in Boxmeer heeft een leerzaam project gemaakt:

Het Industriële pad

Dit is een wandelroute op papier door Boxmeer, met mooie foto's van de oude en nieuwe situatie van gebouwen en plaatsen die een rol hebben gespeeld in de industriële ontwikkeling van Boxmeer, vergezeld van een opdrachtenformulier en een routebeschrijving.

Theo Seijs, penningmeester van  Nepomuk, verleende zijn medewerking.

"Het was een project over de vroege industrie in Boxmeer. Nepomuk heeft een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van dit schoolproject. Ruim 60 leerlingen van de bovenbouw hebben aan deze historische wandeling met opdrachten meegedaan. Tot mijn grote verrassing mocht ik het startsein geven voor het project door samen met 2 leerlingen een lint door te knippen. Ik werd ook aangesteld als begeleider van een groep zodat ik op talrijke plaatsen, o.a. bij het Oorlogsmonument en op de plaats van de Synagoge de leerlingen en hun begeleiders(ouders van leerlingen) uitleg kon geven over deze bijzonder plekken in Boxmeer. Het  mooiste vond ik dat een moeder zei: Als ik nu in de Steenstraat langs de Blokker loop dan denk ik er altijd aan dat hier in het verleden de sigarenfabriek (van Achterberg) heeft gestaan."  Zelf vond ik de opmerking van de leerlingen bij de vragen die zij moesten beantwoorden tijdens hun wandeling die met name bij de Lions – woningen: "Lion was een aardige baas omdat hij de woningen voor hen had gebouwd en dat zij stromend water vanuit de fabriek hadden."

Theo Seijs