Jaarverslag 2015
Jaarverslag 2015

Jaarverslag 2015

JAARVERSLAG 2015

Januari:  Op donderdag 22 januari hield ondergetekende een lezing  De luchtoorlog in Boxmeer, lezing over de crash van de B17 G Flying Fortress, bijnaam “Heard Hearted Mama,” op 22 januari 1945, precies 70 jaar geleden

Februari: Op maandag 23 februari was er de  Jaarvergadering met na de Pauze: de Rariteitenavond , inbreng door de leden.

Maart : op dinsdag 17 maart Lezing op locatie door Marga Arendsen: Kloosters in Noord Oost Brabant, in het kruisherenklooster in St. Agatha, met een bezoek aan de oude bibliotheek.

Maart: Op donderdagmiddag 19 maart was er bij Riche een Historische middag, het Geheugen van Boxmeer, door René Bastiaans. Een volle zaal 400 deelnemers. De leden van  Nepomuk waren hierbij uitgenodigd door de KBO afdeling Boxmeer.

April: Op maandag 13 april zou de Lezing  op locatie de Douairière over de Instelling der Jonggezellen, de Metworst , door Maurits  Stoetzer gehouden worden. Door omstandigheden kon deze lezing helaas niet doorgaan. Deze lezing werd verplaats naar november 2016.

Mei: Op maandag 18 mei lezing over Kasteel Bleijenbeek  in Afferden en zijn beroemdste bewoner, door Olga van den Broek. Ook Boxmeer kwam aan de orde in de lezing.

Juni: Op zaterdag  20 juni was de Mini-excursie naar kasteel Geijsteren. Dit kasteel is in de WO II, tijdens de Slag om Overloon, totaal verwoest. Rondleider was Baron Weichs de Wenne zelf. Heel indrukwekkend.

Oktober: Op zondag 4 oktober was de grote excursie naar Dordrecht. De datum was oorspronkelijk zondag 27 september, maar omdat op 4 oktober het evenement Kunstrondje Dordt werd gehouden is de datum van de excursie verzet naar  de nieuwe datum

Oktober: Op woensdag 21 oktober werd de Lezing over Klooster Elzendaal en haar bouwgeschiedenis door Dick Jetten en architect Nico Barten.

November : Op dinsdag 17 november was er de avond met Bevlogen mensen: leden vertelden over hun passies: Jac Boumans, over het rijden in oude legervoertuigen, John Hoffman, over fotografie, Theo Seijs over de Joodse Gemeenschap in Boxmeer.

December: Op woensdag 16 december werd  voor de 2de keer dit jaar de Rariteitenavond gehouden. Mooi om mee te maken dat dit bij voorbaat een geslaagde avond is. Een mooie afsluiting van het jaar.

Aanvulling:

Met de op woensdag 17 december 2014 gelanceerde website NepomukBoxmeer.nl hebben we meegedaan met de geschiedenis online wedstrijd. Wij eindigden op een mooie 25ste plaats van de 251 inzendingen. Ook een compliment aan CYBOX Boxmeer.

Op 2de Pinksterdag, de jaarlijkse kastelendag was Nepomuk betrokken bij de organisatie hiervan. Henk de Roover en zijn vrouw Annie hadden in de Nepomukkapel een boekenmarkt ingericht vanuit hun antiquariaat de Vrije Heerlijkheid. Een geslaagde dag waarvoor dank en  verder verzorgde ondergetekende de rondleiding in het museum gemeente Boxmeer.

In april werd door het dagelijks bestuur, Theo Seijs, Dick  Jetten en Dick Reijnen in Lunteren deelgenomen aan de Pesach, het Joodse Lentefeest waarbij het einde van de Joodse slavernij in Egypte wordt herdacht. Na de pauze zal er een verslag van deze hele bijzondere gebeurtenis en de reden van het bezoek gedaan worden.

Op de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Boxmeer werd ondergetekende gehuldigd  als bijzonder burger van de Gemeente Boxmeer in verband met het traceren en terugbezorgen van enkele stukken gestolen zilver uit het Kasteelmuseum in september 2011.

De facebook pagina kiek daor Boxmeer en onze website hebben inmiddels een grote bekendheid door het hele land. Getracht wordt de site zo actueel mogelijk te houden met steeds weer nieuwe berichten en wetenswaardigheden aangaande de historie van Boxmeer. De weblog nepomukboxmeer.blogspot.nl komt te vervallen.

Dick Reijnen, secretaris,

Boxmeer,  februari 2016