Eerbetoon aan Canadese bemanning neergestorte bommenwerper

Zaterdag 30 maart 2024

 

 

Vorige onthulling in Vierlingsbeek.11 september 2022.

Het was een ceremonie met een lach en een traan. Zeker voor de familieleden van de bemanning van de op 5 november 1943 op de hoek Warmeerweg/ Sleijbergweg in Vierlingsbeek neergehaalde Amerikaanse bommenwerper B-17G Flying Fortress was het een bijeenkomst om nooit te vergeten. Een onvergetelijke en ook onverwachte reis. Want ze hadden nooit gedacht dat ze de crashplek van hun bloedverwanten ooit zouden bezoeken.

Nieuwe onthulling op zaterdag 6 april 2024 aanvang 14.00 uur Vivara Pro aan de Overloonseweg.

Uit de De Gelderlander 22-03-24

Joost Ariaans 

Eerbetoon aan Canadese bemanning neergestorte bommenjwerper

Als eerbetoon aan de Canadese bemanning van een in de Tweede Wereldoorlog neergestorte bommenwerper plaatst de Werkgroep vliegtuigcrashes en noodlandingen WO2 zaterdag 6 april in Vierlingsbeek een informatiebord dat aan de crash herinnert.

Op 3 april 1943 kwamen vijf soldaten om het leven toen hun bommenwerper werd neergeschoten door een Duitse nachtjager. Hun vliegtuig crashte op een stuk grond aan de Overloonseweg in Vierlingsbeek. Twee boordschutters wisten uit het brandende toestel te springen en hun leven te redden, maar werden door de Duitsers gevangengenomen.

De Werkgroep vliegtuigcrashes wil de herinnering aan de gevolgen van de oorlog levend houden en doet dat door onderzoek en uiteindelijk herinneringsborden te plaatsen.

Familieleden aanwezig

Bij de onthulling van het bord in april - het is het achtste bord - is een aantal familieleden van de toenmalige bemanning aanwezig. De ceremonie is om 14.00 uur in de loods van het bedrijf Vivara Pro aan de Overloonseweg. Na afloop is er een wandeling naar het informatiebord in de buurt van de crashplek. Op het bord wordt aan de hand van getuigenverslagen, uitleg over de toedracht, tekeningen en foto's duidelijk gemaakt wat zich op 3 april 1943 heeft afgespeeld.