Een Boxmeerse zilveren Pijpenwroeter van F. Le Blanc

Donderdag 11 januari 2018

 

Door opmerkzaamheid van een inwoner van Boxmeer is er weer een stukje Boxmeers zilver "thuis" gekomen. Het betreft een:Traditionele zilveren pijpenwroeter in een vrij zware en mooie uitvoering.
Vervaardigd door meester F. Leblanc te Boxmeer, periode 1837-1851.Meesterteken LB13.
Deze is verworven op een Nederlandse veiling.

Firma, edelsmid- juwelier Le Blanc te Boxmeer heeft het voorwerp op een deskundige wijze gereinigd en in volle glorie tentoongesteld in haar etalage aan de Steenstraat te Boxmeer.

Zilveren voorwerpen van Le Blanc zijn zeer zeldzaam en tot op heden is er slechts 1 stuk bekend, de pijpenwroeter.

Ter info:

Jean- Pierre Philippe Le Blanc ( geb 1737-overl 1822) goud- en zilversmid ,vestigde zich te Boxmeer omstreeks 1770 en kocht daar aan de Steenstraat ( waar nu edelsmid-juwelier Le Blanc is gevestigd) “huijs, hof en schopke groot veertig en een halve roede “;  hij ging daar wonen en had daar ook zijn atelier en winkel. Zijn buurman, nu Bakker Bart , was Rabanus Raab II (eveneens edelsmid).
Een van zijn zonen: Andreas Engelbert Le Blanc (geb 1775-overl 1854) leerde het vak van zijn vader en nam zijn atelier ,na diens dood, over. Daar aan vooraf ging een jarenlange strijd met zijn zuster  Maria Anna over de nalatenschap van hun vader.
Ook Frans Frederik Le Blanc (geb 1813-overl 1850), zoon van Andreas Engelbert, leerde bij zijn vader, het ambacht van goud en zilversmid en werkte daarna aanvankelijk bij zijn vader en later zelfstandig , maar wel  in hetzelfde pand als zijn vader en opa
In “edelsmid-juwelier Le Blanc” zijn dus 3 generaties Le Blanc actief geweest.
Frans Frederik overleed op 37 jarige leeftijd;  zijn weduwe vertrok daarna met haar jonge kinderen, uit Boxmeer.

Van de Le Blancs is geen werk geregistreerd en het is dan ook bijzonder dat onlangs een door Frans Frederik gemaakte zilveren pijpewroeter voorzien van “het zwaardje ”en het meesterteken LB13 op een veiling werd aangeboden.
D e pijpewroeter is weer “thuis” en  thans te zien in de etalage van edelsmid- juwelier Le Blanc, Steenstraat  76.

Gegevens met betrekking tot de families Le Blanc zijn ontleend aan publicaties van expert Herman-Jan van Cuijk te Boxmeer, waarvoor dank.

Dick Reijnen