De Romeinse weg

Dinsdag 11 juli 2017

Vandaag is de nieuwe website "De Romeinse Weg" gelanceerd www.romeinseweg.nl

Cybox heeft er een prachtige website van gemaakt: https://www.cybox.nl/ complimenten.

 

Meer info vindt u op deze site

http://www.nepomukboxmeer.nl/over-boxmeer/archeologie/de-romeinse-weg-in-het-land-van-cuijk/

De Gelderlander publiceerde hier over:

Romeinse fietsroute langs Cuijk en Boxmeer is klaar voor gebruik

CUIJK/BOXMEER-De Romeinse fietsroute die langs Cuijk en Boxmeer loopt is zo goed als klaar. Via Valentiniana, zoals het officieel gaat heten, loopt vanaf Cuijk tot aan Vierlingsbeek en is nu geheel in stijl aangegeven met geschilderde Romeinse helmen en legerstandaarden langs de kant.

De fietsroute en Romeinse weg die op meerdere plekken elkaar kruisen © CARTOGRAFIE MAPS4NEWS

Daarnaast zijn er op de route verschillende informatiepanelen geplaatst, die wijzen op het Romeinse verleden tweeduizend jaar geleden. Het traject is vernoemd naar keizer Valentinianus, die veel voor de infrastructuur heeft gedaan. 

,,Op de route zijn veel bezienswaardigheden uit die tijd die betekenis hebben voor de historie van bijvoorbeeld Cuijk of Boxmeer'', legt Rob Setz van de gemeente Boxmeer uit, betrokken bij dit project.

Belangrijke highlights zijn bijvoorbeeld de oude Romeinse vestingstad Ceuclum, zo heette Cuijk vroeger (zie kaartje, 1), Beugen waar huursoldaten gestationeerd waren (zie kaartje, 2) en Vortum-Mollum waar in de Romeinse tijd veel woningen zijn gebouwd (zie kaartje,3). 

De zes meter brede oude Romeinse weg dateert waarschijnlijk nog uit de 1e eeuw en werd toen voornamelijk gebruikt om soldaten en materieel te verplaatsen. De weg is toen aangelegd als onderdeel van de verbinding tussen Maastricht en Nijmegen. In 334 werd de weg nog belangrijker door het aanleggen van de brug bij Cuijk over de Maas.

In totaal is de fietsroute 31,34 kilometer lang en volgt voor iets meer dan 10 kilometer de Romeinse weg. Rob Setz van de Gemeente Boxmeer: ,,De fietsroute zit niet voortdurend op de Romeinse weg, af en toe wijkt deze af naar de Maasheggen of andere natuurgebieden. Een beetje afwisseling is ook wel zo prettig.''