De Romeinse weg in het Land van Cuijk.

Vrijdag 15 juli 2022

Tentoonstelling over de Romeinse weg in het Land van Cuijk door de werkgroep Archeologie Cuijk(WAC)

Via Valentiniana

In de Romeinse tijd lag er langs de Maas een drukke verkeersroute. De weg liep van Tongeren en Maastricht naar Nijmegen. In de Romeinse tijd waren dat de belangrijkste steden in onze streken. De weg heeft eeuwenlang dienst gedaan.

De Romeinse weg is voor een groot deel nog te reconstrueren. Zo is op sommige plekken het wegdek teruggevonden bij opgravingen: bij Cuijk lag er zelfs een stenen brug over de Maas die door duikers tot op de meter nauwkeurig is vastgelegd. Ook is de weg op bepaalde plekken over een grotere afstand te volgen door hoogteverschillen in het landschap. Bovendien volgt een deel van de bestaande wegen nog steeds het tracé van de oude weg!

De gemeenten Cuijk en Boxmeer hebben een fietsroute uitgezet langs de Romeinse weg. De route volgt de fietsknooppunten die door genummerde borden zijn aangegeven. Daar waar de Romeinse vaandels, informatieborden en Romeinse helmen in het wegdek zijn aangebracht, fietst u op de Romeinse weg. Waar de route afwijkt van het Romeinse tracé, komt u door het prachtige landschap van de Maasheggen.

De fietsroute heet de Via Valentiniana, naar de Romeinse keizer Valentinianus. Hij investeerde veel in de infrastructuur en bracht voor een korte periode weer rust in het Romeinse Rijk. Waarschijnlijk heeft Valentinianus in 368 na Chr. in eigen persoon Ceuclum (Cuijk) bezocht om zijn werk te inspecteren. U treedt in de voetsporen van de keizer!

De tentoonstelling is gratis te bezoeken in het:

Toeristisch Informatie Punt
Maasstraat 17, 5431 EB Cuijk
Telefoon: 0485-317644
Geopend vanaf 1 maart
Openingstijden 

dinsdag 10:00–16:00
woensdag 10:00–16:00
donderdag 10:00–16:00
vrijdag 10:00–16:00
zaterdag 10:00–13:00
zondag Gesloten
maandag Gesloten

http://www.romeinseweg.nl/

http://www.museumceuclum.nl/werkgroep-archeologie-cuijk/