Dr. Peelen Cultuurprijs 2016

Maandag 12 september 2016

Aan Het Museum Van Postzegel tot Tank van Tonnie Ebben in Groeningen is zaterdag 10 september 2016 de jaarlijkse Dr. Peelen Cultuurprijs van de gemeente Boxmeer toegekend. De stimuleringsprijs ging naar P.R.A.K., een initiatief van Irene van den Besselaar uit Rijkevoort.

Tonnie Ebben( meest links ) krijgt de prijs overhandigd door burgemeester Karel van Soest en wethouder van cultuur Willy Hendriks.

 

 Het bronzen beeldje van Dr Peelen.

Tonnie Ebben toont vol trots de prijs.

Zanggroep ZEV uit Vierlingsbeek en het festival Meadow uit Rijkevoort waren volgens de jury een goede tweede.

Het Museum Van Postzegel tot Tank
De collectie van het museum bestaat vooral uit gebruiksvoorwerpen, uniformen en aanverwante spullen uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog. Maar ook is er een flinke verzameling gebruiksvoorwerpen die ouder, soms veel ouder, zijn; zelfs tot uit de steentijd. Het accent van de verzameling ligt op voorwerpen en verhalen uit de omgeving oud gemeente Vierlingsbeek en direct daar omheen.

Een groot aantal voorwerpen is dan ook afkomstig uit deze omgeving; hier gevonden of gekregen van bewoners uit deze streek. Elk voorwerp heeft een eigen verhaal. Wanneer u een bezoek brengt aan het museum, krijgt u dan ook een persoonlijke rondleiding, waarbij ik het verhaal bij elk voorwerp, of dat nu getimmerd houten kruis van een oorlogsslachtoffer, een foto of een huls is, heel belangrijk vind.

Waarom de naam Museum?
Een postzegel is klein, kwetsbaar en van papier. Een tank is groot, onverwoestbaar en van staal. Alles, van postzegel tot tank, van de periode rond de Tweede Wereldoorlog, heeft grote verzamelwaarde voor het Museum! Kom kijken, er is teveel om op te noemen.

http://www.vanpostzegeltottank.nl/