Aankoop inktstel van Boxmeers zilver

Woensdag 14 december 2016

Aankoop inktstel van Boxmeers zilver

Een zilveren 18e eeuws inktstel dook in 2016 op bij een veilinghuis in Hilversum. Omdat het uit een Boxmeers zilveratelier afkomstig is, besloot de Historische Vereniging Nepomuk aktie te ondernemen om het terug te halen naar de plaats waar het ruim 230 jaar geleden vervaardigd werd. En met succes, want op donderdag 15 december werd het aan de Gemeente Boxmeer worden overgedragen.

Er is de laatste jaren in toenemende mate belangstelling voor het omvangrijke werk van Boxmeerse edelsmeden uit de 18e en 19e eeuw. Nepomuk wijdde er in de jaren 90 zelfs een uitstekend bezochte overzichtstentoonstelling aan. Herman Jan van Cuijk, die hieraan meewerkte, verrichtte uitgebreid onderzoek naar de handel en wandel van deze ambachtslieden. Hij kwam daarbij veel te weten over het gebruik van meestertekens, de verschillende Boxmeerse 'stadskeuren' en de typologie van het werk. Intussen is hij een expert op dit gebied.

Meer info: http://www.nepomukboxmeer.nl/over-nepomuk/opzienbarende-vondsten/aankoop-inktstel-van-boxmeers-zilver

Foto's en artikel uit de Gelderlander van 15 december 2016.

Boxmeers Weekblad: http://www.boxmeersweekblad.nl/nieuws/algemeen/64719/antiek-zilveren-inkstel-na-zo-n-230-jaar-terug-in-boxmeer