Antonius Willem Peelen

Dr. Antonius Willem Peelen (1601-1667)

drpeelen

Naar hem is de Dr. Peelen Cultuurprijs van de gemeente Boxmeer vernoemd.

Antonius Peelen is een veelzijdig en maatschappelijk zeer betrokken man geweest. Wij kijken nu vooral terug op een man die Boxmeer en omliggende dorpen tot een begrip maakte.
Gewenst of niet gewenst verloopt het dagelijkse leven van toen altijd wel op een of andere manier via hem.

Priester
Hij is priester, pastoor van 1628 tot 1654. Maar hij is ook deken, de voorzitter van een aantal parochies geweest. Hij staat aan het hoofd van de bisschoppelijke rechtbank.
Als bijzonder ‘wapenfeit' noemt de geschiedenis dat hij er voor heeft gezorgd dat de verering van het Heilige Bloed de bisschoppelijke goedkeuring kreeg.

 Arts
Dr. Peelen is ook arts. Opnieuw is hier het geschiedenisboekje verrukt over hem. Hij heeft met gevaar voor eigen leven zieke inwoners van Boxmeer verpleegd, tijdens de grote pestepidemie tussen oktober 1635 en juni 1637.

 Kunstzinnig
Peelen is ook musicus en verzamelaar van muziekinstrumenten. Hij pleit voor de verbouwingen van de kerk (1630-1635) en ontwerpt de zangzolder in die kerk.

Terug en vooruit kijken
In 1654 schrijft hij de geschiedenis van de parochie Boxmeer.
Hij sticht het klooster Elsendael, bedoeld ook als school voor meisjes. Bijzonder voor een man van zijn tijd dat hij oog had voor het onderwijs aan meisjes.

Politiek strijdbaar
Politiek weert dr. Peelen zich ook. Hij is een fel tegenstander van de tirannieke adellijke heersers van Boxmeer, de familie van den Bergh.

tekst Bram van der Wurff, 15 januari 2005.

Bronzen beeld  Dr. Peelen cultuurprijs.

 

http://www.boxmeer.nl/inwoners/onderwerpen-a-z_41397/product/dr-peelencultuurprijs_878.html