Muntschat De Nielt Cuijk

Een opmerkelijke vondst in Cuijk bij de opgraving op De Nielt

Bij grootschalig archeologisch onderzoek in Cuijk in 2007 is een spectaculaire muntschat uit de Romeinse tijd gevonden bij de opgravingen vooraf gaande aan de inrichting van het wooneiland De Nielt
Er is een pot gevonden met daarin zeker tweehonderd Romeinse munten.

Ze zijn bijna allemaal van zilver en in leren buidels verpakt. Het is een van de grootste Romeinse muntschatten die ooit in Nederland is gevonden. De munten zijn zeker achttienhonderd jaar oud. In de pot zaten ook een armband en een ring.De pot werd in juni gevonden bij opgravingen in een deel van Cuijk waar nieuwbouwwijk De Nielt is gepland. Pas enkele maanden later werd duidelijk dat het vooral om zilveren munten ging, zo werd maandag bekend. In Cuijk worden vaker resten uit de Romeinse tijd gevonden, maar deze muntenvondst is erg bijzonder. De schat is destijds verborgen in een 20 cm hoge aardewerken pot. De pot was afgedekt met een omgekeerde halve kruik als deksel. Op rontgenfoto's is te zien dat het gaat om drie concentraties van munten die in lederen buidels verpakt waren. Ook zijn enkele sieraden, een armband en een vingerring, op de rontgenfoto's herkend.
Het laboratoriumonderzoek, waarbij de schat langzaam uit de pot zal worden gehaald en schoongemaakt, is onlangs gestart en zal nog circa zes maanden in beslag nemen. De eerste munt die daarbij is onderzocht betreft een zilveren munt die geslagen is tijdens de regering van de Romeinse keizer Elagabalus (rond 220 na Christus). De pot is ergens na 220 na Christus met opzet in een kuil in de grond begraven. Tijdens het vrijleggen ervan bleek dat de pot precies geplaatst was op een plek waar de bliksem was ingeslagen. Nader onderzoek moet uitmaken of er een direct verband bestaat met de blikseminslag, bijvoorbeeld dat de pot was begraven als een offer, of dat de bewoners van de Romeinse nederzetting bij toeval op deze plaats hun kostbaarheden hebben verstopt uit angst voor diefstal.
Het komt niet vaak voor dat grote muntschatten op opgravingen worden gevonden. Het merendeel van dergelijke schatten wordt bij toeval gevonden, waardoor het verhaal achter de begraving ervan vaak onduidelijk blijft. Deze vondst is een van de grootste Romeinse muntschatten die tijdens wetenschappelijk archeologisch onderzoek in Nederland is aangetroffen.