Heraldiek in het Land van Cuijk

Ter info: Heraldiek of wapenkunde

Heraldiek of wapenkunde is de wetenschap die zich bezighoudt met het ontstaan, de ontwikkeling en het gebruik van wapens.

Wapens

Wapens zijn gekleurde, meestal erfelijke of blijvende herkenningstekens van personen, families of organisaties. Ze zijn ontstaan in de middeleeuwen en zijn afgeleid van de uitrusting van een middeleeuwse ridder.

Het belangrijkste onderdeel van een wapen is het schild. Daarop zijn de figuren geschilderd die symbool staan voor een bepaalde persoon, familie of organisatie. Aan het schild kunnen allerlei schildversierselen worden toegevoegd, onder andere:

  • een helm met dekkleden, wrong of hoofdband en bovenop een helmteken;
  • een (rang)kroon;
  • schildhouders: mens- of dierfiguren die op een voetstuk staan en het schild vasthouden;
  • een lint met een wapenspreuk.

Grondregels van de heraldiek

Wapens worden op een bijzondere en opvallende wijze – gestileerd – afgebeeld. Ze moeten duidelijk zichtbaar en herkenbaar zijn, ook van veraf. Daarom moeten wapens zo eenvoudig mogelijk zijn, zonder al te veel wapenfiguren en een al te ingewikkelde schildverdeling.

Om een wapen van veraf goed te kunnen herkennen, is ook het gebruik van kleuren belangrijk. Vanaf het begin kent de heraldiek twee ‘metalen’ - goud (geel) en zilver (wit) - en vier felle kleuren: rood, blauw, zwart en groen. Naast metalen en kleuren komt in de heraldiek ook het zogenoemde pelswerk voor, 'hermelijn' en 'vair'.

In het gebruik van kleuren past men de zogenoemde kleurenregel toe. Figuren van kleur worden daarbij afgebeeld op een achtergrond van metaal (goud of zilver), of omgekeerd, figuren van metaal op een gekleurde achtergrond. Zo hebben wapens voldoende contrast.

Op zwart-witafbeeldingen van wapens worden metalen en kleuren weergegeven met patronen van puntjes en lijnen. Dit noemen we 'arcering'.

Vergroot afbeeldingWapenschildjes met heraldische metalen en kleuren, hun arceringen en oude kleurbenamingen. Rechts ervan twee wapenschildjes met het pelswerk hermelijn en vair.Toon opties

Beeld: Hoge Raad van Adel, Den Haag

Heraldische metalen en kleuren met hun arceringen en oude kleurbenamingen, aangevuld met het pelswerk hermelijn en vair.

HERALDIEK IN HET LAND VAN CUIJK:

LAND VAN CUIJK

Provincie : Noord-Brabant
Opheffing :
Toevoegingen : 2022 Boxmeer (1942 Beugen en Rijkevoort (ged), Sambeek (ged), 1992 Wanroij (ged, 1942 Beugen en Rijkevoort (ged)), Oeffelt, 1998 Vierlingsbeek), Cuijk (1994 Cuijk en Sint AgathaBeers (ged, 1942 GasselLinden (ged)), Haps), Grave (1942 Escharen (ged), Reek (ged), Velp (NB), 1994 Beers (ged 1942 GasselLinden (ged)), Schaijk (ged, 1942 Reek (ged))), Mill en Sint Hubert (1942 Escharen (ged)), Sint Anthonis (1994 Oploo, St. Anthonis en Ledeacker (1942 Sambeek (ged)), Wanroij (ged 1942 Beugen en Rijkevoort (ged)) )

Na een en ander gelezen en bekeken te hebben. valt het volgende op:

Arms (crest) of GraveHet Wapen van Grave

Het nieuwe Wapen van het Land van Cuijk.

 

Een opvallende gelijkenis.