Vliegtuigcrashes en noodlandingen WO II in de Gemeente Boxmeer
Vliegtuigcrashes en noodlandingen WO II in de Gemeente Boxmeer

Vliegtuigcrashes en noodlandingen WO II in de Gemeente Boxmeer

VLIEGTUIGCRASHES EN NOODLANDINGEN WO II IN DE GEMEENTE BOXMEER

Vliegtuigcrashes en noodlandingen in de gemeente Boxmeer tijdens de Tweede Wereldoorlog:

Een projectgroep deed afgelopen jaren onderzoek naar vliegtuigcrashes en noodlandingen in de gemeente Boxmeer tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft een maand geleden de laatste hand gelegd aan een boek over 25 crashes en noodlandingen in de periode 1940/45.

De regio Boxmeer vormde de aanvliegroute vanuit Engeland naar het Ruhrgebied, dus er is relatief veel gebeurd. Er zijn veel bijzondere ontdekkingen gedaan.

Ruud Wildekamp is de de schrijver van het uitgegeven boekwerk over Boxmeer.

Wildekamp schreef eerder boeken over crashes in Sint Anthonis en Venray en beschikt over uitgebreide informatie over vliegtuigongelukken in Oost-Brabant tussen 1939 en 1945.

De aanwezige expertise bij de werkgroep is zeer groot. Tonnie Ebben eigenaar van het museum 'Van Postzegel tot Tank' in Groeningen en twee zogeheten Plane Hunters Joop Hendrix en Thijs Hellings maken deel uit van de werkgroep. Aan de hand van rapportages, aangiftebrieven, dagboeken, getuigenverklaringen, archieven, databases, zowel in Nederland als in Engeland en interviews volgt veldonderzoek om het verhaal compleet te maken.

Zowel Geallieerde en Duitsers crashes werden onderzocht. Er is veel informatie voorhanden, maar getuigenissen of het verhaal achter de crash of noodlanding ontbreken vaak, aldus Leo Janssen van de werkgroep.

Een prachtige documentatie over dit onderdeel van de geschiedenis in de gemeente Boxmeer.

Enkele leden van de werkgroep Vliegtuigcrashes.