Boxmeer in de WO II
Boxmeer in de WO II

Boxmeer in de WO II

Vrijwel nergens in Nederland is zo intensief en zo langdurig strijd geleverd als in het Land van Cuijk. Zeker tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van het optrekken van verdedigingslinies (Peel-Raamstelling en Maaslinie) tot de ‘vergeten’ Slag bij Mill (Aspergemonument). Van de evacuatie van ons gebied en de Slag om Overloon tot de verovering van de brug bij Grave als onderdeel van Operatie Market Garden en de vuurgevechten aan de Maas.

Het is niet toevallig dat juist in het Land van Cuijk de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog zichtbaar levend wordt gehouden. 

Over de Tweede Wereldoorlog zijn indrukwekkende verhalen te vertellen. 

Op 10 mei 1940 openden vijf Duitse legers de aanval op Nederland, België en Frankrijk. De Nederlandse troepen hielden slechts enkelen dagen stand. Omdat de sterkste verdedigingslinies dieper landinwaarts lagen, werd Limburg al op de eerste oorlogsdag bijna geheel onder de voet gelopen. Nog voordat Hitler Nederland in de vroege morgen van 10 mei de oorlog verklaarde, waren al delen van Limburg in Duitse handen.

De strijd voorbereid
In de nacht van 9 op 10 mei 1940 was het erg onrustig aan de Duitse kant van de grens omdat er voortdurend troepenbewegingen plaatsvonden. Dit was de laatste maanden wel vaker gebeurd, maar nu was het lawaai dat door troepenbewegingen ontstond dreigender omdat Duitse vliegtuigen het luchtruim van Nederland invlogen en hiermee de Nederlandse neutraliteit schenden.

De Nederlandse officieren inspecteerden de soldaten en de door hun ingenomen posities. De soldaten werden aangespoord om scherp op te letten omdat ieder ogenblik de oorlog kon uitbreken.
De officieren hadden wel geen precieze informatie hierover, maar ze vergisten zich niet. Kort na middernacht begon de Duitse oorlogsmachine met de opmars.

Noodlottig voor de Nederlandse grensverdediging was vooral de nachtelijke overval op de spoorbrug van Gennep. Op weg naar Noord-Brabant moesten de Duitsers door 2 Nederlandse verdedigingslinies: de Maaslinie en de Peel-Raamstelling. Om de Duitse troepen snel op vijandelijk gebied te krijgen was een onbeschadigde spoorwegbrug van zeer groot belang. Bij Gennep lukte het de Duitsers de spoorwegbrug onbeschadigd in bezit te krijgen. Met een pantsertrein voorop bracht een troepentrein de Duitsers bij Mill tot voorbij de Peel-Raam-stelling. Op 10 mei 1940 om half vijf ’s-morgens was daar de Nederlandse verdedigingslinie al doorbroken en konden de Duitsers de Nederlandse soldaten in de rug aanvallen.

In de dorpen Boxmeer, Beugen, Oeffelt, SintAgatha, Cuijk, Beers en Katwijk werden verscheidene pogingen gedaan de Duitsers te stoppen of in ieder geval op te houden, maar de vijand was met velen en zwaar bewapend.

In de ochtend van 11 mei waren de gevechtshandelingen voorlopig afgelopen en was het Land van Cuijk bezet.