Het merckwaerdige leven van een dolle graef

Het merckwaerdige leven van een dolle graef

Uit Kliknieuws, de Maasdriehoek:

Herman Jan van Cuijk heeft een historisch boekwerk geschreven over Johan Baptist van den Bergh. 'Het merckwaerdige leven van een dolle graef' luidt de subtitel van het boek over de laatste soevereine landsheer, die Boxmeer en Sint Anthonis in de 18e eeuw kende. "Ik heb er negentien jaar aan gewerkt"

 het boekwerk

De kunst- en cultuursocioloog uit Boxmeer is de voorbije jaren archieven in binnen- en buitenland ingedoken om zijn werk te voltooien. Het eerste exemplaar zal worden uitgereikt op 24 juli 2016. "De eerste aanzet heb ik gemaakt in 1997, maar goed speurwerk vergt meer werk dan zoeken op internet. Dus ben ik letterlijk de archieven ingedoken en heb ik veel hulp mogen ontvangen van archivarissen en historici, vooral in Duitsland. Er is uiteraard veel correspondentie heen en weer geweest, maar maar ik ben ook naar Straatsburg en Salzburg geweest. En natuurlijk naar Sigmaringen (zusterstad Boxmeer, red.) en het vlak daarbij gelegen Haigerloch, waar zijn geest nog altijd zou ronddwalen en de huidige kasteeleigenaar een zetel heeft neergezet om zijn ziel vrede en rust te kunnen geven."

Twee delen
Het leven van de graaf wordt in het boek in twee delen inzichtelijk gemaakt voor de lezer. Deel 1 is een kroniek, bestaande uit een verzameling historische data en een opsomming van feitelijkheden. Deel 2 is een reconstructie van Johan Bapitsts leven met feitelijkheden en mogelijke situaties die aansluiten bij daadwerkelijke gebeurtenissen.

'Dolle graaf'
Van Cuijk dook in het leven van Johan Baptist van den Bergh (1704-1781), die in Boxmeer en Sint Anthonis te boek stond als 'de dolle graaf'. Wie de archieven induikt, ontdekt een hoeveelheid aan verhalen en legendes over de graaf, die met harde hand zou hebben geregeerd over de beide 'Heerlijkheden Boxmeer en Sint Anthonis'. Van Cuijk wilde weten wat nu waar was en wat niet. "Er doen nogal wat verhalen de ronde inderdaad", lacht Van Cuijk. "Zo zou hij een leiendekker van het dak hebben geschoten en zou hij een persoonlijk genoegen beleven in het kwellen van anderen. Maar was dat ook zo? En wat was de echte reden dat hij gevangen werd genomen en meer dan dertig jaar gevangen zat?"
Van Cuijk vult aan: "Duidelijk is wel dat hij iemand heeft vermoord, maar dat was in het belang van Boxmeer, omdat het om een spion zou zijn die hier was in opdracht van de Republiek der Verenigde Nederlanden, dat het soevereine Boxmeer maar al te graag wilde annexeren. Echte bewijzen voor andere misstanden zijn er eigenlijk niet. Het gegeven dat hij jarenlang gevangen heeft gezeten, heeft enkel en alleen te maken gehad met ordinair landjepik en het innemen van rijkdommen. Zoveel is wel duidelijk."

Het boek is te verkrijgen bij H.J. van Cuijk Boxmeer.

van Speyk 116, 5831LG Boxmeer

0485-576368