Standhouden
Standhouden

Standhouden

Een prachtige site met veel uitgewerkte gegevens over de Maaslinie:

Nadat de Duitse herbewapening een feit was geworden en de mogelijkheid van een Europese oorlog was toegenomen, besloot de Nederlandse Regering in 1935 (summiere) maatregelen te treffen om de mobilisatie van het leger te beveiligen tegen een strategische overval. Deze beveiliging beperkte zich in eerste instantie tot de bouw van zogenaamde rivierkazematten bij de vaste overgangen over de grote rivieren. In de Maaslinie waren dat er twee bij de spoorbruggen van Mook, Gennep (Oeffelt), Buggenum en Venlo en twee bij de verkeersbrug van Roermond. Deze rivierkazematten van gewapend beton waren zodanig ingericht dat ze een modern verdedigingswerk met een zeer hoog weerstandsvermogen vormde. Op 10 mei 1940 is dan ook bewezen dat deze kazematten heel wat artillerie treffers konden incasseren.

Beugen, Boxmeer en Haps worden waarschijnlijk later toegevoegd.

Van de facebookpagina:

Nachtelijk bezoek

In oktober 1944 worden de bevrijde dorpen aan de westelijke Maasoever nog regelmatig bezocht door het Duitse “Sprengkommando”, dat in de nacht de rivier oversteekt. Ze hebben het voornamelijk voorzien op de kerktorens die gebruikt kunnen worden als uitkijkpost. Op zaterdag 14 oktober tegen half vijf in de ochtend moet de oude kerktoren van Beugen het ontgelden. In de nacht van 19 op 20 oktober is het de beurt aan de torens van Oeffelt en Boxmeer. Rond twee uur in de nacht blazen de Duitsers niet alleen de toren maar de gehele kerk van Oeffelt op. Ook de huizen aan het kerkplein zien er verschrikkelijk uit, sommige zijn zelfs onbewoonbaar geworden. In Boxmeer wordt in de vroege ochtend de kerktoren deskundig opgeblazen (deze viel rechtstandig naar beneden). Het puin ervan werd in 1945 gebruikt voor het verharden van de Rijkevoortseweg (toen nog zandpad). De Provinciale Monumenten Commissie noemde dit achteraf vandalisme omdat de kerk zeer goed te restaureren zou zijn geweest.

Het Boxmeers Weekblad van 11 juni 1945 meldt dat de grootste en de kleinste klok uit het puin zijn bevrijd. Eerder was al de middelste teruggevonden. Alle drie zijn ze vrijwel onbeschadigd.

foto van Standhouden.nl.

foto van Standhouden.nl.

Bijzondere foto's van de vernielde St. Petruskerk oktober 1944