Molens in de Gemeente Boxmeer
Molens in de Gemeente Boxmeer

Molens in de Gemeente Boxmeer

De Gemeente Boxmeer telde heel wat molens. Een aantal zijn in verval geraakt en op den duur verdwenen. Gelukkig zijn er ook een aantal molens van de ondergang gered.

 De verdwenen molen aan de Warande te Boxmeer

Stichting Molens Gemeente Boxmeer zet zich in voor het behoud van de molens in de gemeente Boxmeer

De vereniging Molenvrienden Land van Cuijk:

Eind zeventiger jaren verschenen de eerste vrijwillig molenaars in het Land van Cuijk. Niet alleen hier maar ook in de rest van Nederland bleken de vrijwillige molenaars een geschenk uit de hemel, want sinds dat de molens niet meer commercieel gebruikt werden, liep het aantal vakmolenaars sterk terug. Reeds in de zestiger jaren werd daarom landelijk het Gilde van Vrijwillige Molenaars opgericht, een organisatie die zich zou inzetten voor het werven van nieuwe vrijwillige molenaars en voor de opleiding van deze molenminnende mensen.
Het lukte de eerste vrijwillig molenaar in het Land van Cuijk om andere molen geïnteresseerden warm te maken voor ook zo'n hobby. Op die manier ontstond er een kleine club van vrijwilligers in opleiding. Het was deze club vrijwilligers die begin jaren tachtig het idee kreeg om een vereniging te vormen die als doel het behoud van de molens in het Land van Cuijk zou hebben via samenwerking met moleneigenaren en andere belanghebbende instanties.
In 1984 kregen de oprichtingsplannen een vastere vorm en werd er gepraat over de inhoud die de toekomstige vereniging zou moeten krijgen. De molenaars zaten zodoende regelmatig om de tafel. Op 13 april 1984 vond de uiteindelijke oprichtingsvergadering plaats. De vereniging Molenvrienden Land van Cuijk was een feit.

Op de molen database vindt u van elke molen een uitgebreide beschrijving van de bestaande molens en van de verdwenen molens.