Luchtoorlog boven Boxmeer
Luchtoorlog boven Boxmeer

Luchtoorlog boven Boxmeer

Boxmeer was direct oorlogsterrein toen de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvielen. Via Boxmeer, Sambeek en Beugen zijn de vijandelijke troepen dagenlang verder Brabant ingetrokken. Na de inval volgde een periode van ruim 4 jaar bezetting.

Tot aan de bevrijding vielen tijdens de talloze luchtgevechten  bommen en vliegtuigen, die betrekkelijk weinig schade aanrichten, maar wel ervoor zorgden dat de bewoners naar de kelders moesten vluchten.

Het leek erop dat de bevrijding in het najaar van 1944 zonder nadeel en verschrikking voor deze regio zou verlopen.

De vijand was geleidelijk verdwenen en de Engelsen arriveerden.

Toch kwam er nog heftige Duitse tegenstand. Na een periode van onderduiken in de kelders werd begin november het bevel tot verplichte evacuatie gegeven. Deze evacuatie duurde vier lange maanden. Het februari-offensief bracht de inmiddels onbewoonde Maasdorpen geweldige troepenmassa's. Bovendien werden de huizen op grote schaal geplunderd en vele panden ging door ruw omgaan met vuur in vlammen op. Niet lang hierna, toen het Reichswald en het verdere Nederrijnse gebied tegenover Oost-Brabant was gezuiverd, konden de geëvacueerden weer veilig terug naar hun zwaar geteisterde dorpen. Vele jaren na de oorlog hadden de inwoners een grote klus aan het herstellen van de oorlogsschade.

In mei 2017 verscheen na jarenlang onderzoek een boek over de luchtoorlog boven Boxmeer met al titel:

"Vliegtuigcrashes en noodlandingen WO II in de gemeente Boxmeer, geschreven door Ruud Wildekamp."

De werkgroep Planehunters had een groot aandeel in de toestandkoming van het boek. Zij hebben op alle crashplaatsen onderzoek gedaan.