De Wilhelminaboom 1898
De Wilhelminaboom 1898
De Wilhelminaboom 1898

De Wilhelminaboom 1898

12 jan 2018

De Wilhelminaboom in het centrum van Boxmeer gaat tegen de vlakte. De boom is getroffen door de korsthoutskoolzwam, een schimmel die houtrot veroorzaakt. 

Volgens de gemeente Boxmeer is de boom niet meer te redden. Acht jaar geleden was al een grote reddingsoperatie nodig,die werd uitgevoerd tegelijkertijd met het leggen van nieuwe bestrating op het Wilhelminaplein en omgeving.

Er werd een compleet buizensysteen aangelegd dat regenwater rechtstreeks naar de boom moest leiden. Toen was nog de verwachting dat de boom er weer vijftig jaar tegenaan kon.

Een gemiste kans was de aanwezige waterput, 8 meter diep en die ooit gediend heeft als voorrraad bluswater voor de brandweer van Boxmeer. Deze put is bij het herstel van de boom vol met grind gegooid. Men had hem ook kunnen redden door hem te restaureren en er later een dikke plexiglasplaat overheen te leggen met verichting in de put. Een toeristische trekpleister zoals in Gennep en bij Mazenburg. Misschien kan het nog hersteld worden. Gemeente Boxmeer aan u de keuze.

zie foto-reportage Dick Reijnen

In het Boxmeers Weekblad van 3 september 1898  staat een uitgebreid verslag van het Kroningsfeest en het planten van de Wilhelminaboom.

 Koningin Wilhelmina

Het programma op donderdag 1 september 1898 zie foto