'Het ruikt hier naar karamel, een snoepjeslucht'.

Twan Dohmen: over Bierbrouwerijen in het land van Cuijk en ook Boxmeer.

Sinds vele jaren publiceert hij met enige regelmaat over bier en brouwerijen in vaktijdschriften en kranten waarvoor hij in zijn vrije tijd al grote en kleine bierbrouwerijen heeft bezocht. In november 2009 verscheen zijn boek over bier en brouwerijen in het Land van Cuijk en Maasduinen met de titel 'Het ruikt hier naar karamel, een snoepjeslucht'.

Zijn boek 'Het ruikt hier naar karamel, een snoepjeslucht' is vooral een historische terugblik geworden naar bierbrouwers met namen als Cambrinus, De Vijf Ringen, De Prins, De Tortelduif of Cevelum. Over bier toen, maar ook over bier nu. Met een wandeltocht langs kroegen en restanten van het brouwersverleden in Boxmeer, Cuijk en Gennep,

Bijna ieder dorp in Brabant en Limburg kende tot ver in de vorige eeuw een eigen, plaatselijke brouwerij. Inmiddels is het Kröner bier uit Boxmeer of Vitalis uit Cuijk verleden tijd.

Het monumentale gebouw van Cambrinus tegenover het treinstation in Boxmeer is op de ketels na nog volledig intact. Van 1886 tot 1952 brouwden Wilhelm Janssen tot Achilles van der Westerlaken hier bier.

In Cuijk was Cevelum van de familie Toonen dé brouwer. Al vanaf 1796 was het Kuukse bier bekend. Tot 1960 stonden de ketels op de hoek van de Kaneelstraat met het Louis Jansenplein.

Ook Haps had een eigen brouwerij, De Prins van de familie Mooren.

Gennep kende maar liefst twee stadsbrouwerijen. Het Tortelduivenbier werd in kannetjes verkocht. De moutfabriek - producent van één van de grondstoffen voor bier - in het Niers stadje stond bij het spoor, aan de doorgaande weg naar Oeffelt.

Vierlingsbeek kende ook ene Mooren als brouwer en in Mill roerden de broers Anderegg in de koperen ketels. Oeffelt had zijn Goudvisch vlak naast de kerk en Beugen had d'n brouwer Barten. Bier als volksdrank ontstond in de late middeleeuwen. In 1819 waren er in Nederland 678 brouwerijen. In 1945 telde ons land er nog slechts 83 en nu moeten we het doen met zo’n dikke 50 brouwerijen.