Leopold Franciscus de Raet

 

Generaties lang zijn telgen uit de familie De Raet drost van Boxmeer geweest. Een van de opvallendste van hen was Leopold Franciscus de Raet. Leopold werd in mei 1716 te Boxmeer geboren. Zijn ouders waren de toenmalige drost Willem de Raet en Cornelia Margaretha Sam.

Hij volgde zijn vader op als heer van De Weijer en als drost van Boxmeer, Sint Anthonis en Sambeek. Naast zijn drostschap te Boxmeer was hij onder andere geheimraad van de Vorst van Hohenzollern-Sigmaringen en hofraad van de keurvorst van Keulen.

De Raet was drost van Boxmeer in de tijd dat Johan Baptist, graaf van Bergh-Hohenzollern-Sigmaringen, heer van Boxmeer was. Hij had het beheer over de grafelijke goederen nadat de ouders van Johan Baptist waren overleden en was betrokken bij de opvoeding van de jongeling.

Zijn eventuele rol in het uiteindelijk verdwijnen van Johan Baptist en de laster die volgens Baptist in Boxmeer over hem verteld werd is niet duidelijk. De macht van de familie De Raet in Boxmeer was natuurlijk erg groot.

Leopold Franciscus de Raet overleed op 4 mei 1797 te Boxmeer. Met de vrije heerlijkheid Boxmeer was het in datzelfde jaar na eeuwen van onafhankelijkheid gedaan. Boxmeer werd onderdeel van de Franse republiek en uiteindelijk van het Koninkrijk der Nederlanden.

Door Rien Wols van het BHIC