De Molenpoort Boxmeer

Het Huis de Molenpoort is één van de meest monumentale blikvangers van Boxmeer. 

Het werd in 1782 gebouwd door Frans van den Boogaard. Pal voor het huis stonden aan weerszijden van de Keistraat grote pilasters waarin vroeger de poorten hingen die 's nachts gesloten werden. Aan deze 'stadspoort' ontleent het statige huis haar naam. Op onderstaande tekening (Schindler) zijn deze poorten heel duidelijk weergegeven.

in 1822 ging het huis over in handen van de 'cavalier van Adrichem '. Lange tijd heeft van deze persoon een ovalen portret in het huis gehangen. Daarna kwam de woning in het bezit van de Sasse van Ysselts die voorheen het kasteel bewoonden. Via huwelijk kwam de woning in 1964 in het bezit van familie Verdijk die het ten slotte in 1996 verkocht aan het echtpaar Kissels.

De nabijgelegen schuur was het koetshuis, waar de rijtuigen stonden gestald. Koetsier Piet Moors woonde destijds met zijn gezin in het welbekende huisje De Spieker, dat letterlijk in de 'achtertuin'  stond van het Huis Molenpoort.

Alle belangrijke toegangswegen hadden slagbomen of hekken: bij de Molenpoort, Het Luneven, De Elderom, het Veer (Nabij Herberg De Engel) en bij St. Rochus.