Tot Frontgebied Verklaard
Tot Frontgebied Verklaard

Tot Frontgebied Verklaard

Tot Frontgebied Verklaard Geurt Franzen en Guido Siebers

"De titel van het boek staat in een brief die we vonden. Deze werd op 27 september naar alle inwoners van Boxmeer verstuurd. Boxmeer was tot frontgebied verklaard’’, zegt Geurt Franzen. De brief staat ook geheel afgedrukt in het boek. ,,De inkt is wat verlopen, waarschijnlijk door de regen. Het regende die dag.’’

Het is exemplarisch hoe gedetailleerd Franzen en Siebers te werk zijn gegaan. In ieder hoofdstuk staat één maand centraal. Stapje voor stapje leeft de lezer mee met de inwoners en de militairen.

"De verhalen vullen elkaar aan. We komen bijvoorbeeld meer te weten over de tijd dat iedereen geëvacueerd werd. Boxmeer was een spookdorp. Nou ja, 's nachts plunderden de Duisters de leegstaande woningen. En dankzij de dagboeken wisten we bijvoorbeeld dat er naast Engelse ook Franse militairen liepen. Al liep dat spoor dood’’, zegt Siebers. 

In het 224 pagina’s dikke boek zijn 160 bronnen gebruikt, van dagboeken tot oude filmpjes en van militaire aantekeningen tot verkleurde foto’s. Allemaal uit de periode dat de Duitsers de dienst uitmaakten. 

Bron: De Gelderlander

Foto's Dick Jetten